Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Της Λίας Κοντοπούλου
Την κλήτευση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσει ως μάρτυρας ζήτησε η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου από το Ειδικό Δικαστήριο.
Η πρόταση της Εισαγγελέως έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Σοφίας Μπέλμπα, ιδιαιτέρας γραμματέως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο πως είναι αυτή η οποία άνοιξε το USB με τη λίστα Λαγκάρντ την 1-10-2012, όταν της ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να βρει το USB που του είχε δώσει ο Ιωάννης Διώτης τον Αύγουστο του 2011.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει περίπτωση κλήτευσης των προτεινομένων μαρτύρων της Εισαγγελέως, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Βενιζέλος, όμως ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή θεωρείται ανά πάσα στιγμή ανακλητή.
Όπως κατέθεσε η Σοφία Μπέλμπα, όλο αυτό το διάστημα το USB το κρατούσε κλειδωμένο μαζί με άλλα ηλεκτρονικά αρχεία σε ντουλάπι του γραφείου της του οποίου κλειδιά είχε μόνο η ίδια.
Όσον αφορά εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ποτέ ανοίξει το επίμαχο USB η κ. Μπέλμπα απάντησε κατηγορηματικά όχι, καθώς, όπως είπε, αμέσως μόλις ο κ. Βενιζέλος περέλαβε από τον Ιωάννη Διώτη το USB της το παρέδωσε να το φυλάξει.
Μάλιστα, η ιδιαιτέρα γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως, όταν επιβεβαίωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι έχει στα χέρια της το USB, εκείνος μπροστά της το έβαλε σε φάκελο χωρίς να το ανοίξει και το απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτά που κατηγορείται. Εξήρε το ήθος και την ακεραιότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τόνισε πως λόγω της θέσεώς του και των αποφάσεών του για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο πρώην υπουργός είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς.
Τι κατέθεσε ο Φωκίων Γεωργακόπουλος
Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε και ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος, στον οποίον τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το εάν υπήρχε νομικά η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ.
Εξέφρασε την άποψη ότι ένα παρανόμως κτηθέν υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισήμως στο πλαίσιο μίας έρευνας, καθώς οι ελεγχόμενοι θα μπορούσαν να προσφύγουν ζητώντας την ακύρωση των ελέγχων, ωστόσο τόνισε ότι κάθε πληροφορία, ακόμα κι ένας ψίθυρος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για έλεγχο.
«Για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους. Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε Υπουργού, αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης» κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος.