Υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού
Δημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2015 17:51 | Ανανέωση: 17 Ιανουαρίου 2015 19:30Τι είπαν στον ανακριτή ο απότακτος αστυνομικός και ο «Θεοχάρης»
Της Λίας Κοντοπούλου
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο 54χρονος απόστρατος αστυνομικός και ο Αλβανός κατηγορούμενος, που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού, μετά την απολογία τους σήμερα στον Εφέτη ειδικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατικές ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αντιτρομοκρατική σε βάρος τους, επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο στην εμπλοκή του 54χρονου απότακτου αστυνομικού υπήρξε μία τηλεκάρτα που βρέθηκε στη γιάφκα της Αναβύσσου, από την οποία είχε πραγματοποιηθεί κλήση στο τηλέφωνό του, τον Ιούλιο του 2014, από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το πρόσωπο που του έκανε το τηλεφώνημα και για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο ο ίδιος φέρεται να απάντησε ότι δεν θυμάται.
Ο 37χρονος Αλβανός, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Θεοχάρης» και ήταν ο ενοικιαστής της μονοκατοικίας-γιάφκα στην Ανάβυσσο, υποστήριξε ότι ό,τι έκανε, το έκανε επειδή ένιωθε ηθική υποχρέωση στον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον είχε γνωρίσει στις φυλακές το καλοκαίρι του 2013, όπου τον είχε βοηθήσει να συντάξουν έγγραφα προς το ΚΕΘΕΑ για να αποφυλακιστεί. Δεν είχαν καμία άλλη επικοινωνία μέχρι τον Απρίλιο του 2014, όταν ο Ξηρός, που στο μεταξύ ήταν φυγόποινος τον κάλεσε και του ζήτησε να νοικιασει για λογαριασμό του το σπίτι της Αναβύσσου.
Μάλιστα, επειδή ο Ξηρός ήταν φυγάς του ζήτησε μία φωτογραφία για να τον εφοδιάσει με ταυτότητα, για να μην διατρέχει κίνδυνο. Ο 37χρονος κατηγορούμενος, όπως λέει πίστεψε τα λεγόμενα του Χριστόδουλου Ξηρού πως απλώς έψαχνε ένα ήσυχο σπίτι για να ζήσει ήρεμη την υπόλοιπη ζωή του.
Στην απολογία του είπε: «Ο Χριστόδουλος Ξηρός στα τέλη Απριλίου 2014 με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα».
Αναφορικά με τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο, ο «Θεοχάρης» τα δικαιολόγησε λέγοντας πως είχε κάνει κάποιες εργασίες στην οικία, πριν εγκατασταθεί ο Ξηρός, ενώ τα χρήματα για το ενοίκιο τα παραλάμβανε από τον ίδιον τον Ξηρό, χωρίς να μπαίνει στο σπίτι.
Ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός υποστηρίζει όχι μόνο το ότι δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές ομάδες, αλλά και ότι δεν γνώριζε καν το Χριστόδουλο Ξηρό και μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς κρατούνταν σε εντελώς διαφορετικές πτέρυγες. Χαρακτηρίζει ανυπόστατο το κατηγορητήριο σε βάρος του και υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του, παρά μόνον μία κατάθεση αστυνομικού, την οποία χαρακτηρίζει έωλη.
Ο 54χρονος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) κρατήθηκα στην ΣΤ΄ Πτέρυγα. Η συγκεκριμένη Πτέρυγα δεν επικοινωνεί με κανένα τρόπο με τις υπόλοιπες Πτέρυγες του Καταστήματος Κράτησης και επομένως ήταν αδύνατο ακόμη και να συναντήσω τα μέλη της οργάνωσης στην οποία μου αποδίδεται ότι έχω ενταχθεί».
Τον Αλβανό συγκρατούμενό του, με τον οποίο συνελήφθησαν μαζί στην Καλαμάτα, υποστηρίζει ότι τον γνώριζε από το 2007 και τον είχε ως εργάτη στα κτήματά του στη Μάνη. Δεν είχε υποψιαστεί ότι ο «Θεοχάρης» είχε σχέση με τον Ξηρό, καθώς κάθε αρχή του μήνα ο Αλβανός του έλεγε πως πρέπει να εμφανίζεται σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας και έτσι δεν είχε υποψιαστεί τίποτα.