LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 14:16

ΔΝΤ: Προβλέπει έκρηξη του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη έως το 2040

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη χρειάζεται μια φιλόδοξη πολιτική για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του χρέους.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών τα επόμενα χρόνια προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του (How Can Europe Pay for Things That It Cannot Afford?), λόγω αυξημένων πιέσεων για δαπάνες σε μία σειρά τομέων και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Οι πιέσεις αφορούν στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, την Άμυνα και την κλιματική αλλαγή, οι οποίες συνολικά εκτιμάται πως θα αυξήσουν κατά μέσο όρο στις αναπτυγμένες οικονομίες το ύψος των δημόσιων δαπανών κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2040, ενώ ειδικά για τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πορεία του χρέους δεν θα είναι βιώσιμη και σε μέσα επίπεδα θα φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040, δηλαδή σχεδόν θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Αν, μάλιστα, το χρέος σταθμιστεί με το ΑΕΠ των χωρών, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 155% του ΑΕΠ καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά χρέους.

Η πορεία του χρέους θα μπορούσε να είναι ακόμη δυσμενέστερη, εάν η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης επιβράδυνε την ήδη αναιμική οικονομική ανάπτυξη και αύξανε περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Η έκθεση σημειώνει πως το συμπέρασμα από την οικονομική βιβλιογραφία είναι ότι το δημόσιο χρέος μειώνει την ανάπτυξη, ιδίως όταν αυτό φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υψηλότερο χρέος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα, μεταξύ άλλων λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών για πληθωρισμό, γεγονός που δυσχεραίνει τις συνθήκες χρηματοδότησης και απομακρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσδοκίες για υψηλότερους φόρους στο μέλλον, περιορίζοντας τις επενδύσεις ή να δημιουργήσει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω έκθεσης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Κατά μέσο όρο, οι σχετικές μελέτες διαπιστώνουν ότι μια αύξηση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μειώνει την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,05-0,2 ποσοστιαίες μονάδες, όταν το χρέος υπερβαίνει το 75% του ΑΕΠ.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αύξηση του χρέους, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων, θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έως το 2040, κάτι που είναι σημαντικό δεδομένου του δυνητικού ρυθμού αύξησης περίπου 2% κατά μέσο όρο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με τη σειρά του, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και τα υψηλότερα επιτόκια θα επιδείνωναν τη δυναμική του χρέους και ο μέσος δείκτης χρέους θα έφτανε περίπου το 150% του ΑΕΠ έως το 2040 (ή κοντά στο 190% σταθμισμένο ως προς το ΑΕΠ).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη χρειάζεται μια φιλόδοξη πολιτική για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του χρέους που θα περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η πολιτική αυτή θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες:

  1. Πρώτον, μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πιέσεις ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη (για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στη διακυβέρνηση, καθώς και μια βαθύτερη ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα αντιμετωπίζουν ορισμένες πιέσεις στις δαπάνες (για παράδειγμα, προσαρμόζοντας τα συνταξιοδοτικά συστήματα για να μετριαστεί το κόστος της γήρανσης και της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής) και θα ανακουφίζουν το βάρος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
  2. Δεύτερον, μεσοπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κινητοποίηση εσόδων, μέσω της μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής και της βελτίωσης της διαχείρισης των εσόδων, καθώς και την αυστηρότερη ιεράρχηση των δαπανών και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
  3. Τρίτον, σε ορισμένες χώρες, σημειώνει η έκθεση, πιθανόν να χρειαστούν πιο ριζοσπαστικά δημοσιονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επανεκτίμηση του πεδίου εφαρμογής των δημόσιων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι της οικογένειας Καργάκη

"Σήμερα θα σου έλεγα πόσο σε λατρεύω": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Σαμαρά για τα γενέθλια της Λένας

Γαλλία: Η εισαγγελία ζήτησε σήμερα την αποφυλάκιση του Σαρκοζί

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚρις Ράιτ στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα “μαγνήτης” για επενδύσειςΣήμερα 18:03 | Ειδήσεις

O Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας, υπογράμμισε, ότι οι πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες, θα αποτελέσουν την αφετηρία για την μείωση των τιμών της ενέργειας.

Όμιλος ANTENNA: Δείπνο προς τιμήν των υπουργών των ΗΠΑ παρέθεσε ο Θοδωρής ΚυριακούΣήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 ηγετικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τάσος Τέλλογλου - Πολεοδομία: Ζήτησαν "γρηγορόσημο" 50.000 ευρώ από το ΤΕΕΣήμερα 18:57 | Ειδήσεις

Η υπόθεση έμεινε απλά στο αίτημα και δεν προχώρησε περαιτέρω όμως δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη της πολεοδομικής άδειας και την εμπιστοσύνη στους δήμους.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΣήμερα 11:16 | Ειδήσεις

Που αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Όμιλος ANTENNA: Δείπνο προς τιμήν των υπουργών των ΗΠΑ παρέθεσε ο Θοδωρής Κυριακού20:56Τάσος Τέλλογλου - Πολεοδομία: Ζήτησαν "γρηγορόσημο" 50.000 ευρώ από το ΤΕΕ20:42ΠΑΟΚ: Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας υπέστη θλάση - Πότε αναμένεται η επιστροφή του20:28Λιονέλ Μέσι: Ο θρύλος της Μπαρτσελόνα επέστρεψε στο Καμπ Νου (Εικόνες)20:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου20:00ΗΠΑ: Έξι νεκροί από αμερικανικό πλήγμα κατά πλεούμενων που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά19:47Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έπρεπε να κερδίσουμε το σημερινό ματς, αύριο έχουμε ένα άλλο - Πικρή ήττα για τους Μιλγουόκι Μπακς19:33Κρις Ράιτ στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα “μαγνήτης” για επενδύσεις19:19ΔΝΤ: Προβλέπει έκρηξη του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη έως το 204019:05Κύπρος: Ένταση στην ουδέτερη ζώνη — Παρέμβαση του ΟΗΕ18:51Στουρνάρας: Είχα ενημερώσει τον Τσίπρα για το κόστος της διαπραγμάτευσης του 201518:37Ινδία: Έκρηξη στο Κόκκινο Φρούριο του Νέου Δελχί - Αναφορές για τουλάχιστον 8 νεκρούς18:24Πάτρα - κακοκαιρία: Ζημιές από πτώσεις δέντρων (εικόνες)18:10Δολοφονία Μένη Κουμανταρέα: Ισόβια και πάλι στους δύο δράστες - Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά17:57Μετρό Αθήνας: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 για ένα μήνα17:43Βέροια: Ελεύθερος άνευ όρων ο 21χρονος για τον τραυματισμό 45χρονου ληστή17:29Βραζιλία: Ερωτήματα σχετικά με την επιτυχία της αστυνομικής επιχείρησης της 28ης Οκτωβρίου - Διέφυγαν οι αρχηγοί της συμμορίας17:16Εθνική Ελλάδος: Ο Ανδρέα Τεττέη στις κλήσεις του Γιοβάνοβιτς17:02Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κοντά στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)16:48Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός καταδικάστηκε σε κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών16:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο