Τύμβος Καστά - Αμφίπολη
Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2014 20:39Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη έχει ταφεί ο Κάσσανδρος
Μία νέα άποψη γύρω από το πρόσωπο που κρύβεται θαμμένο στο μεγαλειώδες μνημείο της Αμφίπολης ήρθε στο προσκήνιο από τη βυζαντινολόγο Ελένη Αρβελέρ, η οποία πιθανολογεί ότι στον τάφο κρύβεται ο Κάσσανδρος.
Ο Κάσσανδρος είναι ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στους πολέμους των Διαδόχων, που βασίλεψε στο χώρο της Μακεδονίας.
Στη σύντομη μελέτη της με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη», η κ. Αρβελέρ υποστηρίζει ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου σε συνδυασμό με τις ενδείξεις και τις ιστορικές πηγές, δείχνουν ότι ο τάφος θα μπορούσε να ήταν παραγγελία του Κάσσανδρου, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του.
«Πιστεύω ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη Βαβυλώνα. Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;», αναφέρει σχετικά η κυρία Ελένη Αρβελέρ.
«Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη», προσθέτει και πιθανολογεί ότι:
«Η πολιτική του Δημήτριου Φαληρέα, ενάντια στην επίδειξη πλούτου και στην πολυτέλεια, θα στέρησε πολλούς Αθηναίους καλλιτέχνες από τους οικονομικά εύπορους πελάτες τους. Πράγμα που εξανάγκασε ίσως πολλούς καλλιτέχνες να εκπατριστούν και προς την ακμάζουσα τότε Μακεδονία. Μήπως ο Κάσσανδρος, που είχε τοποθετήσει τον Φαληρέα κυβερνήτη της Αθήνας, δέχτηκε στην αυλή του καλλιτέχνες Αθηναίους, όπως είχε συμβεί παλαιότερα, ας πούμε με τον Ευρυπίδη;».
Επιπλέον, η διάσημη Βυζαντινολόγος αναφέρεται στην πιθανότητα να πρόκειται για έναν τάφο πολλών ανδρών. «Μνημείο, πιθανώς, επιφανών νεκρών, δηλαδή ένα νεκροταφικό πολυάνδρειο, που ίσως σχετίζεται ιδιαίτερα με τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε ο στόλος του στρατηλάτη, ή μάλλον ταφικό βασιλικό συγκρότημα; Το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί, αναμφισβήτητα, πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη μελέτη της Μακεδονίας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εποχή», τονίζει και υποστηρίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως το μνημείο είναι αφιερωμένο σε πρόσωπο ή πρόσωπα, που είχαν άμεση σχέση με την Αμφίπολη, όπως οι τρεις ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Νέαρχος, Πολυπέρχων, Λαομέδων) ή ο Κάσσανδρος.