Συλλήψεις 17 ατόμων
Δημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2013 15:00Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα ασφαλιστικής απάτης
Ένα οργανωμένο κύκλωμα ασφαλιστικής απάτης και παραοικονομίας, που είχε εξαπατήσει χιλιάδες πολίτες, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία.
Παράνομη «ασφαλιστική» εταιρεία, σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης σε ιδιοκτήτες οχημάτων, αποκομίζοντας με τη μεθοδολογία αυτή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Προηγήθηκε συστηματική και μεθοδική αστυνομική έρευνα ενώ στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, συνελήφθησαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ζάκυνθο, ο αρχηγός της οργάνωσης, 42χρονος ημεδαπός καθώς και 16 ακόμη ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 50 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος αστυνομικός, με ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Επίσης, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, 47 και 55 ετών, ενώ για την άμεση εμπλοκή τους στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα 14 άτομα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικής φύσης, καθώς και ποινικές αλλά και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Αναφορικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012 ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες μετά χρήσεως, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.
Εκτιμάται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2012) μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει παραπάνω από (12.500) ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, ενώ το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των (4.000.000) ευρώ.
Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αποτελεί:
- Ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε φόρους από την δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κατέγραφαν στα βιβλία τους την παραγωγή ασφάλιστρων.
- Ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την απάτη, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο καθώς και
- Ζημιά για τους πολίτες - καταναλωτές, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θεωρούσαν ότι είναι ασφαλισμένοι.