LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Μαρτίου 2019 21:40

Κατρούγκαλος: Μας συμφέρει η Τουρκία να συζητά με όρους διεθνούς Δικαίου και όχι ισχύος

Ο ΥΠΕΞ απαντά στις επικρίσεις της ΝΔ για τις δηλώσεις του από την Αττάλεια. Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

«Είναι προς το συμφέρον μας να φέρουμε την Τουρκία να συζητά με όρους διεθνούς Δικαίου και όχι με όρους ισχύος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ρ/σ NEWS 247 αποκρούοντας τις επικρίσεις της ΝΔ για τις χθεσινές δηλώσεις του στην Αττάλεια σχετικά με τα δικαιώματα που έχει και η Τουρκία με βάση το διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όταν προχωρούμε σε τέτοιες κινήσεις που ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτές πλήρως από την άλλη πλευρά» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος «είναι προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να μιλάμε πάντα με όρους διεθνούς Δικαίου και να αναγνωρίζουμε όσα δικαιώματα έχει η άλλη πλευρά από το Δίκαιο της Θάλασσας, από το διεθνές Δίκαιο». «Υπάρχει μικροκομματισμός από μεριάς των ανακοινώσεων της ΝΔ» και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, σε κάτι που είναι η πάγια εθνική πολιτική γραμμή. Δεν υπάρχει κάποια απόκλιση σε αυτά που είπα, με αυτά που πάντα λέγαμε».

Σε απάντηση δε προς τον Γ. Κουμουτσάκο ότι συνδέει τα ελληνοτουρκικά με τις Πρέσπες ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την απορία του για τη σύνδεση των δύο θεμάτων τονίζοντας ότι «ο τομεάρχης της ΝΔ προφανώς παρασύρεται από το γενικότερο κλίμα λαϊκισμού στο Κόμμα του». Παράλληλα, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για κάτι ανάλογο με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηρίζοντας ως "αντιρεαλιστικό" να ελπίζει κανείς ριζική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, αποσαφήνισε ότι «κάνουμε πολύ μικρά βήματα, γενικής αποδοχής γιατί αφορούν ήπια πολιτική και διμερή ζητήματα κυρίως στον τομέα της οικονομίας ή στον τομέα της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, ούτως ώστε κάθε μήνα να προωθούμε λίγο παρακάτω, ένα χιλιοστό τη θετική ατζέντα. Να αποκλιμακώνουμε την ένταση και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις διαλόγου».

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο ενεργειακού ενδιαφέροντος είπε ότι «αυτή η προοπτική μπορεί να υπάρχει... όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο, δεν θα το αμφισβητεί και δεν θα προκαλεί». Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, «το ζητούμενο είναι να γίνει πλήρως σεβαστό το διεθνές Δίκαιο. Αν ξεκινήσουμε από αυτή την αποδοχή του πλαισίου των κανόνων και της συζήτησης, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες από μέρος του πολιτικού κόσμου περί μειωμένης πατριωτικής συνείδησης ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Έχω επαναλάβει ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Όποιος περνάει ακόμη και αυτόν το Ρουβίκωνα και αμφισβητεί τον πατριωτισμό του πολιτικού του αντίπαλου, υπονομεύει τη δημοκρατία, δεν υπονομεύει απλώς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Εγώ θέλω η συζήτηση να γίνεται με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης μεν, αλλά πολιτικής αντιπαράθεσης εντός των πλαισίων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και ποτέ δεν πρόκειται να συντελέσω και ο ίδιος στον περαιτέρω εκφυλισμό του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου».

Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου - Αττάλεια - συνέντευξη Τύπου

Κάλεσε δε όσους αμφισβητούν τον πατριωτισμό των άλλων, «να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα έχουν οι ίδιοι τα εκλογικά οφέλη τα οποία προσδοκούν. Με αυτά θα πάνε σε αυτές τις αντιδημοκρατικές, ημιφασιστικές δυνάμεις που έχουν την πατρότητα, το copywrite των αλητών, των προδοτών πολιτικών και που είναι οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή τη συζήτηση».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό επίπεδο ρητορείας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όταν προβάλλονται οποιοιδήποτε ισχυρισμοί από την Τουρκία, εάν το πλαίσιο του διαλόγου είναι το διεθνές Δίκαιο, η απάντηση θα είναι που θεμελιώνονται οι απαντήσεις». Επανέλαβε ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας μας η αντιπαράθεση να μη γίνεται με όρους πατριωτικού βερμπαλισμού και ρητορείας αλλά στο έδαφος του διεθνούς Δικαίου. Γιατί δεν κερδίζει αυτός που φωνάζει περισσότερο, κερδίζει αυτός που μπορεί να αποδείξει όχι μόνο με τα νομικά επιχειρήματα, αλλά κυρίως μέσω των διπλωματικών συνεργασιών που βασίζονται και αποδέχονται την πολυμέρεια και το διεθνές Δίκαιο ως θεμέλιο της διπλωματίας».

«Είναι αυτό που κάνουμε. Για να το πω πιο καθαρά: πρέπει να έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική η οποία εξασφαλίζεται με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες να αποκρούουμε την προβολή ισχύος της άλλης πλευράς και αυτό το έχουμε κάνει με τις τριμερείς συνεργασίες. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την επιτυχία αυτής της πλευράς της πολιτικής μας, από τη σύνοδο 3+1 που στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τον ρόλο μας ως εξαγωγέα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε και επισήμανε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αποτροπή και ο περιορισμός της πολιτικής της άλλης πλευράς όταν θέλει να προβάλλει ισχύ: να κάνουμε την Τουρκία να συζητά στο δικό μας πλαίσιο που είναι το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση Ελλάδας-Τουρκίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι «το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι μια ανακεφαλαίωση του που βρισκόμαστε. Γιατί έχουμε σημαντικά μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν κατ' εξοχήν το Μνημόνιο "Παπούλια - Γιλμάζ" που επιβάλλει μια αποχή από ασκήσεις στο Αιγαίο το καλοκαίρι αλλά και σε περιόδους θρησκευτικών εορτών που δεν είναι σαφές ότι γίνεται κατανοητό από τις δυο πλευρές με τον ίδιο τρόπο» αποσαφήνισε. 

Χαράσσοντας το γενικότερα πλαίσιο συζήτησης, είπε πως «γίνεται μια προσπάθεια να δούμε τι υπάρχει ώστε να εφαρμόζεται, γίνονται συζητήσεις και μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής 'Αμυνας στις οποίες υπάρχει η συμμετοχή και δικού μας κλιμακίου μήπως τυχόν μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτά τα  μέτρα με άλλα». Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως ο σκοπός είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου. Αυτό είναι μια ατζέντα μέτρων που δεν επιλύουν την κατάσταση, αλλά μας αποτρέπουν από την επιδείνωσή της, υπογράμμισε περαιτέρω. Μιλώντας για τη θετική ατζέντα στη συζήτηση μεταξύ των δύο χώρων, ανέφερε ενδεικτικά πως από τις 2 Ιουνίου έχει εξασφαλιστεί να ξεκινήσει η πρώτη γραμμή Λαυρίου - Σμύρνης. «Προσπαθούμε να προχωρήσουμε πράγματι αυτή τη θετική ατζέντα ώστε να έχουμε κι άλλες συνδέσεις και αεροπορικές και ναυτοπλοϊκές» συμπλήρωσε. 

Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου - Αττάλεια

Σε ερώτηση για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και τη σχετική χθεσινή αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος διαμήνυσε εκ νέου πως η μειονότητα είναι θρησκευτική στη Θράκη, όχι μόνο επειδή αναγνωρίζεται ως τέτοια από τη Λοζάνη, αλλά γιατί αυτό στην πραγματικότητα το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν μίλησε για τις εθνοτικές διαφοροποιήσεις, τις γνωστές εθνοτικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη μειονότητα μεταξύ τουρκογενών, Πομάκων και Ρομά. «Και οι τρεις αυτές συνιστώσες της θρησκευτικής μειονότητας είναι Έλληνες πολίτες και εμείς έχουμε υποχρέωση από το Σύνταγμα να τους αντιμετωπίζουμε με όρους ισοπολιτείας και ισονομίας και αυτά τα τόνισα στη συνέντευξη που δώσαμε από κοινού με τον κ. Τσαβούσογλου. Και είπα μάλιστα απαντώντας στους αντίθετους ισχυρισμούς του, ότι χαίρομαι που τους άκουσα γιατί τα προβλήματα είναι υπαρκτά, μετρούν δεκαετίες και δεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και πως πρέπει να τα λύνουμε» ανέφερε ο ίδιος. 

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της ελληνικής στάσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας πως είναι από τις σταθερές της ελληνικής πολιτικής την οποία όλα τα κόμματα ουσιαστικά συμφωνούν. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παγώσουν οι ενταξιακές συζητήσεις οι Έλληνες ευρωβουλευτές στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών, καταψήφισαν» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «ξεκινάμε και μια άτυπη προπαρασκευαστική συζήτηση για τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού που κυρίως θέλουμε να μας ανοίξει τα χαρτιά της η Τουρκία». Υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει να προετοιμάσει με πολύ συστηματικό τρόπο την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. «Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Έχοντας εκ των προτέρων ξεκαθαρίσει τεχνικές πλευρές και κυρίως ξέροντας τι λέει η άλλη πλευρά» επισήμανε και ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού. «Εκεί έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα αναλυτικά τα θέματα που αφορούν την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής χωρίς προφανώς να υπάρχει συμφωνία, όχι τόσο αναλυτικά γιατί δεν έχουμε ακούσει από την άλλη πλευρά τις ιδέες της στο ποιος θα είναι αυτός ο νέος μηχανισμός εφαρμογής της συμφωνίας που θα ακολουθήσει την κατάργηση του αποικιακού πλαισίου των εγγυήσεων» προσέθεσε ο ίδιος. 

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις «κρίσιμες του Οκτωβρίου», όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. «Θα νικήσουμε για τον απλό λόγο ότι θεωρούμε πως ο ελληνικός λαός θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα που δεν είναι μόνο ανάλογο του αντίστοιχου μεγάλου διλήμματος στην Ευρώπη, με την πρόοδο ή με την οπισθοδρόμηση. Με τις ανοιχτές κοινωνίες, ή με τον εθνικισμό» επιχειρηματολόγησε και τόνισε: «Στην Ελλάδα έχουμε και πολύ καθαρή ακόμα την ανάμνηση από το τι συνιστά μια διακυβέρνηση της Ν.Δ. για τα δικαιώματα, για την εργασιακή ασφάλεια, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την καθημερινότητά μας ένα κόμμα που στο μυαλό του δεν έχει τα συμφέροντα των πολλών, αλλά τα συμφέροντα των λίγων». Σε ένα τέτοιο δίλημμα, υπογράμμισε καταληκτικά, «δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει ξανά είτε μνήμη χρυσόψαρου, είτε αυτοκτονικές τάσεις». Σε ό,τι αφορά τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, κ. Κατρούγκαλος τον τοποθέτησε σε «ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαπαγγελόπουλος στον ΑΝΤ1 για Novartis: Δεν θα γίνω “Κομανέτσι” – Θέλω κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον ΣαμαράΧθες 23:48 | Ειδήσεις

Τι είπε στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα στοιχεία που δεν πήρε η χώρα μας, τις εισαγγελικές κόντρες, τον "Ρασπούτιν", τις καταγγελίες για σκευωρία, την σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή και τις πιέσεις στελεχών της ΝΔ για να γίνει Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Βλέπω τον Μητσοτάκη να τρέχει και να παρακαλάει για τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Τι είπε για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την υπόθεση Novartis.

Γεννηματά στον ΑΝΤ1 για προσφυγικό: Αν δεν συνεννοηθούμε, θα εξαφανιστούμε (βίντεο)Σήμερα 09:39 | Ειδήσεις

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την εκλογή ΠτΔ, την παράταξή της, την οικονομία, το προσφυγικό και φυσικά το «Τζόκερ».

Ευάγγελος Βενιζέλος: επιστροφή στις αίθουσες του ΑΠΘ… με χειροκροτήματα (εικόνες)Σήμερα 11:53 | Ειδήσεις

Μετά από πολυετή αποχή, λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέστρεψε στην διδασκαλία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θρίλερ με ένοπλο που έκλεψε ασθενοφόρο14:26Πείτε κι εσείς #EndPolioNow!14:23Εγκατάλειψη μωρού σε είσοδο πολυκατοικίας14:12Ολυμπιακός: “δίψα” για θετικό αποτέλεσμα κόντρα στη Μπάγερν14:00Με απειλές απαντά ο Ερντογάν στις ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε στη Συρία13:47Λεωνίδας Κακούρης για τις “Άγριες Μέλισσες”: Ο “Δούκας” είναι ηθικός (βίντεο)13:35Τσοβόλας: για πολιτικούς λόγους πάει στην Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος13:23Σατανική μάνα σκότωσε το παιδί της για να πάρει τις δωρεές (βίντεο)13:10Εικόνες σοκ από τροχαίο στην Αθηνών - Λαμίας12:57Στο νοσοκομείο… 91χρονος μετά από καυγά παππούδων σε καφενείο!12:45Σκυλακάκης: υπό μελέτη το μέρισμα σε απόστρατους12:31Ευάγγελος Βενιζέλος: επιστροφή στις αίθουσες του ΑΠΘ… με χειροκροτήματα (εικόνες)12:18Ζώδια: οι προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα (βίντεο)12:05WTA Elite Trophy: επέστρεψε αλλά ηττήθηκε η Σάκκαρη11:54Ρωσικό παγοθραυστικό εξέπεμψε SOS....κατά λάθος11:41Πέθανε ο Χρήστος Αρχοντίδης11:29“Ωνάσης τα θέλω όλα”: Ήταν όλοι στην πρεμιέρα (βίντεο)11:17Μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού απόψε για τον Ολυμπιακό11:05Άγριες Μέλισσες: Όταν η Κίτσου…τρολάρει την Λενιώ (βίντεο)10:52Επίδοξοι ληστές στο σπίτι της γιαγιάς με τα τερλίκια: Τους έδιωξε με..μπαστούνι10:40
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο