Γαλάζια Πατρίδα: σενάριο απόβασης σε ελληνικό νησί από Τούρκους
Σενάριο απόβασης σε νησί εφαρμόστηκε κατά τις σημερινές ασκήσεις της Ναυτικής Άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, από το σκάφος έγκαιρης προειδοποίησης.
Πρόκειται για σενάριο που προέβλεπε την απόβαση των ειδικών δυνάμεων SAT και SAS στο νησί «Hekimli με στόχο να εξουδετερώσουν τις νάρκες και να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς».
Στόχος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, είναι να ανοίξει ο δρόμος της απόβασης των τεθωρακισμένων οχημάτων και των αρμάτων μάχης.
Ο απόστρατος ναύαρχος Τσεμ Γκουρντενίζ, που θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που «βάπτισε» την άσκηση, τόνισε μιλώντας στη Hurriyet πως «η Γαλάζια Πατρίδα έχει γίνει το ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, και δείχνει ότι η Τουρκία γίνεται ναυτική δύναμη. Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της γης και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό’».
Όπως εξήγησε ο απόστρατος, η Τουρκία ήταν ήδη ναυτική δύναμη, τώρα όμως κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία. «Έχουμε τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία ικανοποιώντας τις περισσότερες αμυντικές μας ανάγκες», προσθέτει.
Μιλώντας στη συνέχεια στην τουρκική εφημερίδα, σημείωσε: «Αν μια χώρα στοχεύει στα θαλάσσια σας συμφέροντα, εάν στοχεύει στα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τα δικαιώματα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) σας και προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας σας, βεβαίως δεν μπορείτε να στοχεύσετε ξεκάθαρα σε αυτές τις χώρες, αλλά μπορείτε να κάνετε μια δήλωση με τη στάση σας».
«Έχει ανακηρυχθεί η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Περίπου 103 πολεμικά πλοία συμμετείχαν, με τη συμμετοχή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του τουρκικού στρατού. Η άσκηση έλαβε χώρα ως εκδήλωση ενάντια στις διερευνόμενα μπλοκ κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθαρίζει.
«Στα χρόνια που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος των Γκιουλενιστών, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την Ελλάδα και την ‘’Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’’, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν σχηματίσει σχεδόν ένα αντιτιθέμενο μπλοκ κατά της Τουρκίας. Αυτό το μπλοκ προσπαθεί να επιβάλει οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν πάνω από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Τουρκία» υποστηρίζει ο απόστρατος ναύαρχος.
Λεονταρισμοί από τον Χουλουσί Ακάρ
«Στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», απείλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ δήλωσε: «Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" είναι συμμέτοχη και του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί. Έχει δικαιώματα στην περιοχή. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτά τα δεδομένα».