LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2019 19:45

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο στέλνει ο Βούτσης το θέμα των ΑΝΕΛ

"Aπόλυτη" χαρακτήρισε την θεσμική του προσήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι είπε για την επιστολή Τσίπρα. Τι είπε για τους ΑΝΕΛ και η απάντηση Καμμένου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΒΟΥΛΗ

«Η θεσμική μας προσήλωση είναι απόλυτη, είναι πρωτοφανής. Αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε πολιτευθεί μέσα στη Βουλή με απόλυτη θεσμική προσήλωση, κατά το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

«Ήταν απόλυτη η θεσμική προσήλωση σε μια δύσκολη περίοδο με οκτακομματική Βουλή, με σοβαρά ζητήματα πάνω στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, με μια κινητικότητα τώρα βουλευτών στην Δ' Σύνοδο -τα προηγούμενα χρόνια δεν φτάναμε καν σε Δ' Σύνοδο- που μας βάζει απέναντι σε δύσκολα ερωτήματα και ζητήματα» είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «για εμένα θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, εάν επρόκειτο, από οποιοδήποτε κόμμα και κυρίως από τη μείζονα αντιπολίτευση που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και να έχω την ευκαιρία αυτή για να πούμε τι σημαίνει απόλυτη θεσμική προσήλωση σε όλα όσα έχουν συμβεί στην ελληνική Βουλή τα τελευταία 3,5 χρόνια».

«Δεν είναι σωστό ούτε ηθικό πολιτικά να βγαίνουν κορώνες, για τον "χειρότερο πρόεδρο της Βουλής μετά την μεταπολίτευση" και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό κουράγιο και την πολιτική υπόσταση και κυρίως τα πολιτικά επιχειρήματα, να βάλουν μπροστά μια διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί ποιοι κάνουν προσπάθειες για να λειτουργεί σωστά αυτή η Βουλή, από τη διαχείριση για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών μέχρι με οκτακομματική Βουλή, μέχρι και το τι συνέβη χθες, σήμερα και αύριο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ασχολήθηκε με τροποποιήσεις κυρίως στο Β' Μέρος (σ.σ. διοικητικό). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να λάβει θέση η επιτροπή για την οντότητα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που έχει 5 βουλευτές αλλά όχι όλους εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΒΟΥΛΗ

Το αίτημα της Κόλλιας Τσαρουχά 

«Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κ. Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά το πέρας της συνεδρίασης και ενημέρωσε ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.

«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: «δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ενόψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ είτε θα αφορά άλλα κόμματα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΒΟΥΛΗ

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κ. Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Είναι ενδιαφέρουσα η επισήμανση του προέδρου της Βουλής ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές πρέπει να έχουν συγκροτήσει κόμμα κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο.

Η επιστολή Τσίπρα

Ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε για την επιστολή του πρωθυπουργού. «Αισθάνθηκα απελευθερωμένος στην Επιτροπή Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, θυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει και κάποια πρόταση από τα κόμματα για το θέμα. «Είναι απολύτως συνταγματικά και θεσμικά σωστή η έκφραση της γνώμης του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν δίνει εντολή. Είναι ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Γνωστοποιεί, στην επιστολή του, ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός μέσα από τυχόν αλλαγές στον κανονισμό».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΒΟΥΛΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το ζήτημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως την Παρασκευή να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε περί τα μέσα Μαρτίου, να κλείσει αυτή η διαδικασία με την διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας.

Το σχόλιο Καμμένου στο Twitter 

Το θέμα της σύγκλησης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την τύχη των ΑΝΕΛ σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι το θέμα καλύπτεται από γνωμοδότηση του 2013 και όχι από το άρθρο 15.

«Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα με την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, γνώριζα την απόφαση του 2013. Αυτή ισχύει μόνο. Το άρθρο 15 αφορά την ίδρυση» έγραψε στο Twitter ο πρόςδρος των ΑΝΕΛ.

Καμμένος - Twitter

Μάλιστα, σε υπόμνημά του που απέστειλε στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική την διάκριση-κατηγοριοποίηση βουλευτών που έχουν ενταχθεί σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, ανεξάρτητα αν έχουν εκλεγεί ή όχι με το ίδιο κόμμα. Παράλληλα, τονίζει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα που πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, «οι βουλευτές που συναποτελούν το κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της Πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». 

«Επομένως, κάθε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση, για παρεμπόδιση, ή απίσχνασης της βούλησης των βουλευτών, δυνάμενης να μεταβάλλεται κατά ιδεολογική βάση, ή να συμπίπτει ανά πάσα στάση της κοινοβουλευτικής περιόδου με άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την βουλευτική συνείδηση, ως ανόθευτου μέσου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί μέγιστη και θεμελιώδη παράβαση, τόσο του άρθρου 1 όσο και των άρθρων 52 και 60», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΧθες 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)Χθες 22:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο