Εύθραυστες οι πλειοψηφίες στη Βουλή, μετά το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει η Βουλή μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το γεγονός ότι η συμπολίτευση διαθέτει μόνον 145 βουλευτές, έχει μια προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης που επιμένει να μιλά για κυβέρνηση μειοψηφίας.
Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ μετά το χθεσινό αλαλούμ, που οφείλεται στην απουσία του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως την ώρα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν στην τουαλέτα επειδή ήπιε μια γκαζόζα, προκαλώντας γέλια, επέμειναν ότι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ έχει απορριφθεί. Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε με 153 ψήφους.
Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μειοψηφία, παραδέχθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης, υπονοώντας ότι ενδεχομένως διευρυνθεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίστηκε ωστόσο, σε όλους τους τόνους πως από εδώ και στο εξής για όλα τα νομοσχέδια θα ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να επιβεβαιώνεται ή όχι η πλειοψηφία.
«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διηνεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε.
«Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής. Εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ' αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», σχολίασε η ΝΔ, που νωρίτερα είχε αναφέρει «έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, πάλι ψάχνει πρόθυμους».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η Βουλή βρίσκεται ενώπιον μιας ιδιόμορφης κατάστασης, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής και «αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε φορά».