Κρίσιμη συνεδρίαση στο Ποτάμι για την Συμφωνία των Πρεσπών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μιλτιάδη Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη, όπου εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να καθοριστεί η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οι απόψεις είναι τρείς: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».
Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με του κ. Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά.
Η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, θα είναι καταλυτική για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο Ποτάμι υπάρχουν δυο διαφορετικές γραμμές καθώς Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς είναι κατά, ενώ αναταράξεις στο κόμμα έχει φέρει και η στάση του Σπύρου Δανέλλη, κάτι που οδήγησε στην διαγραφή του.
Όπως είπε o Σπύρος Δανέλλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής, που όμως θα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει προσωπικός πολιτικός εγωισμός» είπε απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα, ωστόσο, στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή και αυτό να εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία.
Θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρωτάς.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης, επίσης μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται σε θετική κατεύθυνση και η ψήφος του δεν θα είναι αρνητική, ωστόσο, όπως είπε θα συνεκτιμηθεί και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έρθει η Συμφωνία στην Βουλή.
Μήνυμα ότι ο ίδιος δεν έχει θέση στο Ποτάμι εάν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης έστειλε με συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ 104,6. ο Γρηγόρης Ψαριανός. Στην ερώτηση αν θα αποχωρήσει από το κόμμα σε περίπτωση κατά την οποία το Ποτάμι υπερηψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ψαριανός απάντησε «δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πάντως και ο Γιώργος Αμυράς. Μιλώντας στην ΕΡΤ τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Στην ερώτηση αν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν εκείνος (και ο Ψαριανός) θα ψηφίσει όχι, απάντησε: «Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπου θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως».