LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2018 14:34

Τσίπρας σε Ερντογάν: σεβάσου το διεθνές δίκαιο!

Έκτακτο Συμβούλιο Εξ. Πολιτικής στην Αθήνα. Νέο μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων. Προκλητικές δηλώσεις του Χ. Ακάρ.

Αιγαίο - προκλήσεις - Τσίπρας - Αναστασιάδης - Νετανιάχου - Ερντογάν - Καμμένος - Αποστολάκης

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα με τελικό αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων, με τελευταία την υπερπτηση τουρκικών μαχητικών επάνω απο το Καστελόριζο αμέσως μετά την αναχώρηση απο το νησί του Πάνου Καμμένου.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπου εξελίσσονται οι ερευνες για υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των δηλώσεων του, μετά το τέλος της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, “υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι "αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση έστω και ένα χιλιοστό, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!".

Μάλιστα, η αυξανόμενη ένταση απο την τουρκική πλευρά, οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση την Παρασκευή του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με κύριο αντικείμενο "¨την ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά", όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Μέσω πηγών της, η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι αυτήν την φορά θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (σημ: καθώς το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει), με τον Τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, με την Πειραιώς να τονίζει "είναι αυτό που ζητούσαμε τόσο καιρό, ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης”.

Ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι «καμία αμφισβήτηση δεν θα γίνει ανεκτή» και ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αδιαπραγμάτευτος για την Ελλάδα». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις προ δύο μηνών αισιόδοξες εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε φορά που συναντάται ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός είτε παραπλανάται είτε παραπλανεί σκοπίμως τους πολίτες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σε δήλωση του τόνισε ότι «η ισχύς των Ελληνικών  Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη. Πρωταρχικός μας όμως στόχος, πρέπει να είναι η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με διπλωματία. Ευτυχώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια βοήθησαν με συμμαχίες σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι  στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας».

Τουρκία - F16 - ζεύγος

Το χρονικό των προκλήσεων 

Για «γαλάζια» πατρίδα έκανε λόγο σε σημερινές δηλώσεις του – απάντηση προς τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελο Αποστολάκη ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιώντας ότι η δήλωση του Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», τονίζοντας πως «αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του έρχονται μόλις λίγη ώρα αφού ζεύγος τουρκικών F16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Καστελλόριζο, την ώρα μάλιστα που αποχωρούσε από το νησί ο Πάνος Καμμένος. Η υπερπτήση έγινε μόλις 8 λεπτά αφού αποχώρησε από το Καστελλόριζο ο Υπουργός Άμυνας , ο οποίος βρισκόταν στο ακριτικό νησί, όπου διανυκτέρευσε. Την Τετάρτη, ο Υπουργός Άμυνας είχε χθες στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι, «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Μπαράζ προκλήσεων

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάλι πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 25.000 ποδιών από τις 10:43 έως τις 10:59 το πρωί. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ. και στις 10:59 π.μ.

Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.

τουρκικά μαχητικά - παραβιάση - υπέρπτηση

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ‘γαλάζια πατρίδα μας’. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Προηγουμένως, ο πρώην Γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ, Ουμίτ Γιαλίμ, είχε επαναλάβει τις… θεωρίες του περί 18 νησιών του Αιγαίου που «ανήκουν» στην Τουρκία. «Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης» ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος μάλιστα, έχει και χάρτη με τη.. θεωρία του, την οποία δεν διατυπώνει για πρώτη φορά.

χάρτης - ελληνικά νησιά - Τουρκία

Καμμένος: Οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες

«Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε μέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες», ήταν η απάντηση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, μέσω Twitter, λίγο μετά από την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το tweet του Υπουργού Άμυνας συνοδευόταν από ένα βίντεο που έχει ληφθεί από αέρος και στο οποίο φαίνεται το λιμάνι του Καστελλόριζου.

Καμμένος- tweet - πολεμικό ναυτικό

Νίκος Δένδιας: Ο κ. Καμμένος βλέπει τον εαυτό του ως Αρχιστράτηγο

Στις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας.

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι « ο κύριος Καμμένος, βλέπει τον εαυτό του με έναν περίεργο τρόπο. Ως κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να αποκομίσει πολιτικό όφελος από μια εικόνα έντασης, στην οποία ο ίδιος να εμφανίζεται υπό λανθάνουσα μορφή, ο ίδιος ξαναλέω, κάτι αρχιστρατήγου κτλ. Αυτό νομίζω το έχει διαπιστώσει η ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός λοιπόν, σε οτιδήποτε λέει και στη σοβαρότητα του ό,τι λέει. Γιατί σπάνια αυτά που λέει υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Συνήθως υπηρετούν το δικό του στενό κομματικό συμφέρον και επίσης, ο κύριος Καμμένος είναι απελπισμένος αυτή τη στιγμή. Η οποιαδήποτε ανάλυση, όχι απλώς είσοδο στη Βουλή δεν του δίνει, είναι σε τέτοια απόσταση που πρέπει να τριπλασιάσει τα αποτελέσματά του για να έχει μια ελπίδα».

Το Ποτάμι: τα εθνικά θέματα δεν είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια

Με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι επιτίθεται στον Υπουργό Άμυνας και τις χθεσινές δηλώσεις του από το Καστελόριζο, καλώντας τον Πρωθυπουργό να παρέμβει. Όπως αναφέρει, "για άλλη μία φορά ο κ. Καμμένος κραυγάζει άμετρα προσπαθώντας, ματαίως να συλλέξει ψήφους. Ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια και ότι οι «προεκλογικές του εξαγγελίες» μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα.

Η δική του απόφαση να μιλήσει αφελώς για κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Καστελόριζο, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά προφανώς και με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της χώρας, είναι άλλη μια ένδειξη μεγάλης απερισκεψίας. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να περιορίσει τον ανώριμο εταίρο του, ώστε να πάψει τις άσκοπες, άστοχες και εκ του ασφαλούς πολεμικές ιαχές που μειώνουν την εικόνα σοβαρότητας της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό. Οι επιθετικές εξάρσεις των γειτόνων μας, που τους οδηγούν ακόμη και σε πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών πρέπει να αντιμετωπισθούν με σύνεση και αποφασιστικότητα και όχι με εθνικιστικά βεγγαλικά".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΧθες 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)Χθες 22:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο