LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2018 17:22

Κατρούγκαλος προς Ζαεφ: απαιτούμε πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία, ΗΠΑ, ΠΓΔΜ, Τουρκία και Αλβανία…

Μέγας Αλέξανδρος - Αγαλμα - Σκόπια

Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, χαρτογράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος

Παραθέτοντας χρονολογικά των υψηλών επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων με τη Ρωσία»

Δεύτερος σταθμός είναι η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία, η οποία προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν. «Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιρού» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα.

Εστιάζοντας στην ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και των σχέσεων των δύο λαών. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως φέτος έχουμε τη θετική συγκυρία να γιορτάζουμε 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

«Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ»

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δομείται σε πέντε άξονες, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ενέργειας, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και ο διάλογος που αφορούν την προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών. Επισήμανε ότι ο στρατηγικός διάλογος αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και στον τομέα της οικονομίας το πολύ θετικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε στην πετυχημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.

Επίσης, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών»  

Ζάεφ - Τσίπρας

«Παρακολουθούμε τη συνταγματική αναθεώρηση στη FYOROM και αναμένουμε το πλήρη σεβασμό του πνεύματος και γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Περιμένω ότι θα σεβαστούν Πρέσπες. Θα τοποθετηθώ όταν ολοκληρωθεί. Είναι υποχρέωση της άλλης πλευράς. Έχουμε ανοικτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Είναι αυτονόητο για μας να σεβαστούμε την διαδικασία αλλά και να σεβαστούν αυτοί τη Συμφωνία. Δεν θα επιτρέψουμε η αναθεώρηση να μην είναι σε αρμονία με το πνεύμα συμφωνίας. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να γίνει διόρθωση της αναθεώρησης με συμπληρωματική δήλωση, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά στις δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” ξεκαθάρισε πως: είναι σαφής η Συμφωνία Πρεσπών και επί αυτού του σημείου. Απαιτούμε πλήρη σεβασμό της συμφωνίας Πρεσπών και όταν θα έχουμε καταγραφή της δήλωσης του Ζάεφ , αν χρειαστεί θα τοποθετηθούμε.

Εντός Ελλάδος εκτίμησε ότι «Υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση των νέων παιδιών να γίνεται με γνώση τι προσφέρει η συμφωνία. Να μην μπαίνει το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του διχασμού»

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τσίπρας - Ερντογάν

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού  τον Ερντογάν προετοιμάζεται γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι ώστε να αποτρέψουμε δυσάρεστα γεγονότα ή και ένα ατύχημα. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ημερομηνία. Αν είναι μέσα στον Ιανουάριο τόσο το καλύτερο. Η αυριανή συνάντηση μου με τον Τσαβουσογλου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ έχει την κατεύθυνση να προετοιμάσουμε την επίσκεψη. Θέλουμε να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν περιμένουμε μαγικές λύσεις αλλά να εκτονώνουμε εντάσεις».

Αναφερόμενος στον Turkstream είπε πως: ενδιαφέρον για την επέκταση του και στο έδαφος μας υπάρχει. Οι ενστάσεις της ΕΕ δεν είναι ανασταλτικές. Θέλουμε ότι θα ισχύει και για το northstream να ισχύει και για το turkstream

Ελληνο-αλβανικές σχέσεις

«Είχαμε προχωρήσει σε κρίσιμο σημείο με τη γειτονική χώρα έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το κεκτημένο συζητήσεων. Είναι θεμιτό να βρεθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών και μετά τα όσα ακολούθησαν το θάνατο Κατσίφα. Όμως ακόμα δεν έχει οριστεί. Εμείς περιμένουμε να δούμε και το νόμο για τις μειονότητες».

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές ότι «Δεν τίθεται ζήτημα συνόρων με Αλβανία. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα σύνορα. Υψηλής σημασίας για μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας μας».

Τριμερείς και διμερείς συναντήσεις

Επόμενος σταθμός των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα είναι οι τριμερείς και διμερείς επαφές στις 17 Δεκεμβρίου. Ξεκινούν με την τριμερή συνάντηση με την Παλαιστίνη και με την Κύπρο και θα ακολουθήσει η διμερής συνάντηση με την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία με την Κύπρο και την Ιορδανία, με αποκορύφωμα τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνεται πως στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο