Κατρούγκαλος προς Ζαεφ: απαιτούμε πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών
Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, χαρτογράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος
Παραθέτοντας χρονολογικά των υψηλών επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σε ό,τι αφορά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων με τη Ρωσία»
Δεύτερος σταθμός είναι η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία, η οποία προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν. «Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιρού» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα.
Εστιάζοντας στην ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και των σχέσεων των δύο λαών. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως φέτος έχουμε τη θετική συγκυρία να γιορτάζουμε 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.
«Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ»
Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δομείται σε πέντε άξονες, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ενέργειας, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και ο διάλογος που αφορούν την προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών. Επισήμανε ότι ο στρατηγικός διάλογος αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και στον τομέα της οικονομίας το πολύ θετικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε στην πετυχημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.
Επίσης, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών»
«Παρακολουθούμε τη συνταγματική αναθεώρηση στη FYOROM και αναμένουμε το πλήρη σεβασμό του πνεύματος και γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Περιμένω ότι θα σεβαστούν Πρέσπες. Θα τοποθετηθώ όταν ολοκληρωθεί. Είναι υποχρέωση της άλλης πλευράς. Έχουμε ανοικτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Είναι αυτονόητο για μας να σεβαστούμε την διαδικασία αλλά και να σεβαστούν αυτοί τη Συμφωνία. Δεν θα επιτρέψουμε η αναθεώρηση να μην είναι σε αρμονία με το πνεύμα συμφωνίας. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να γίνει διόρθωση της αναθεώρησης με συμπληρωματική δήλωση, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όσον αφορά στις δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” ξεκαθάρισε πως: είναι σαφής η Συμφωνία Πρεσπών και επί αυτού του σημείου. Απαιτούμε πλήρη σεβασμό της συμφωνίας Πρεσπών και όταν θα έχουμε καταγραφή της δήλωσης του Ζάεφ , αν χρειαστεί θα τοποθετηθούμε.
Εντός Ελλάδος εκτίμησε ότι «Υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση των νέων παιδιών να γίνεται με γνώση τι προσφέρει η συμφωνία. Να μην μπαίνει το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του διχασμού»
Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού τον Ερντογάν προετοιμάζεται γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι ώστε να αποτρέψουμε δυσάρεστα γεγονότα ή και ένα ατύχημα. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ημερομηνία. Αν είναι μέσα στον Ιανουάριο τόσο το καλύτερο. Η αυριανή συνάντηση μου με τον Τσαβουσογλου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ έχει την κατεύθυνση να προετοιμάσουμε την επίσκεψη. Θέλουμε να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν περιμένουμε μαγικές λύσεις αλλά να εκτονώνουμε εντάσεις».
Αναφερόμενος στον Turkstream είπε πως: ενδιαφέρον για την επέκταση του και στο έδαφος μας υπάρχει. Οι ενστάσεις της ΕΕ δεν είναι ανασταλτικές. Θέλουμε ότι θα ισχύει και για το northstream να ισχύει και για το turkstream
Ελληνο-αλβανικές σχέσεις
«Είχαμε προχωρήσει σε κρίσιμο σημείο με τη γειτονική χώρα έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το κεκτημένο συζητήσεων. Είναι θεμιτό να βρεθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών και μετά τα όσα ακολούθησαν το θάνατο Κατσίφα. Όμως ακόμα δεν έχει οριστεί. Εμείς περιμένουμε να δούμε και το νόμο για τις μειονότητες».
Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές ότι «Δεν τίθεται ζήτημα συνόρων με Αλβανία. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα σύνορα. Υψηλής σημασίας για μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας μας».
Τριμερείς και διμερείς συναντήσεις
Επόμενος σταθμός των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα είναι οι τριμερείς και διμερείς επαφές στις 17 Δεκεμβρίου. Ξεκινούν με την τριμερή συνάντηση με την Παλαιστίνη και με την Κύπρο και θα ακολουθήσει η διμερής συνάντηση με την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία με την Κύπρο και την Ιορδανία, με αποκορύφωμα τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνεται πως στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.