Προπαγανδίζει “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα ο Ζάεφ (βίντεο)
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Επτά μέρες πριν από τις καθοριστικές, για το πολιτικό του μέλλον, κάλπες του δημοψηφίσματος, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει να προπαγανδίζει ότι διέσωσε την “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα, αναγκάζοντας - κατά τα λεγόμενά του - την Ελλάδα να τα αναγνωρίσει.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία, αλλά γνωρίζαμε τι πρέπει να διασφαλίσουμε, τη “μακεδονική” γλώσσα και τη “μακεδονική” ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε», ισχυρίζεται ο Ζάεφ.
Την ώρα που στην αντίπερα όχθη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν δια της αποχής τους το δημοψήφισμα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός επιστρατεύει καθημερινά ξένους ηγέτες για να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του.
Άκρως προκλητικό είναι ένα διαφημιστικό σποτ της Κυβέρνησης των Σκοπίων για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο η γειτονική χώρα αναφέρεται ως “Μακεδονία”.
«Η συμφωνία ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα να δηλώνουμε ότι είμαστε “Μακεδόνες”. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Συμφωνίας η “μακεδονική” ταυτότητα αντανακλά την επικράτειά μας, τη γλώσσα μας, τους ανθρώπους, με όλα τα χαρακτηριστικά, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά. Η επίσημη γλώσσα είναι η “μακεδονική” γλώσσα. Η “μακεδονική” παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία παραμένουν “μακεδονικά” και αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν την αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα. Στις 30 Σεπτεμβρίου ας πάμε να διαλέξουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για μια ευρωπαϊκή “Μακεδονία”», αναφέρει το σποτ.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλεί τους πολίτες σε ψήφο κατά συνείδηση, γεγονός που ήδη έφερε ρήγμα στους κόλπους του κόμματος, με 20 βουλευτές του VMRO-DPMNE να βγαίνουν στο “αντάρτικο” και να δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα βάλουν την υπογραφή τους στη συμφωνία.
Γκάλοπ: οριακό το προβάδισμα του "ναι"
Oι δημοσκοπήσεις, πάντως, στην γειτονική χώρα δίνουν προβάδισμα στο “ναι”, αν και είναι οριακό.
Σε έρευνα της κοινής γνώμης, η οποία δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το 50,25% απάντησε πως θα ψηφίσει ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα και μόλις το 18,45% δήλωσε πως θα ψηφίσει ΟΧΙ.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 11,34% ενώ το 19,96% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτίθεται να προβεί σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” ότι το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού. Όπως είπε, «ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα».