LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:34

Διπλωματικό επεισόδιο Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Εγκαίνια του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης με αιχμές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Οι "φαρμακερές" ατάκες μεταξύ των φιλοφρονήσεων. 

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν από τα εγκαίνια του κτηρίου του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμενου ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έδειξαν ότι υπάρχει βούληση για έναν ειλικρινή κώδικα επικοινωνίας αλλά τα ακανθώδη ζητήματα είναι υπαρκτά. Γι’ αυτό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στη Σμύρνη, Στεφανία Μουρελάτου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σε θετικό, κατά τ’άλλα κλίμα, έγινε η αναφορά του Τούρκου διπλωμάτη στο ζήτημα που συνεχίζει να επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι, «η φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο χωρών. 

Φίλε Νίκο, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας, δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα τουρκικά εδάφη άνθρωποι που θεωρούνται προδότες, επίδοξοιπραξικοπηματίες και τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το διεθνές δίκαιο οδηγός μας», ανταπάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, απάντησε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον. «Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης», ανέφερε.

Οι δηλώσεις των δύο διπλωματών έγιναν αφού είχαν από κοινού κόψει την κορδέλα του στο Προξενείο της Ελλάδας, που μετά από χρόνια επέστρεψε στο ιστορικό κτήριο της προκυμαίας της Σμύρνης,- ένα από τα λίγα κτήρια που δεν κάηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης- μετά από χρόνια «περιπλάνησής» σε διάφορα κτήρια της πόλης.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - ΣμύρνηΚατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο Υπουργών, πέταξαν πάνω από το κτήριο τουρκικά F-16, προκαλώντας τέτοιον θόρυβο που διεκόπησαν οι δηλώσεις τους. Τα μαχητικά έκαναν πρόβα για την 96η επέτειο της παράδοσης της Σμύρνης στην Τουρκία, στις 9 Σεπτεμβρίου. 

«Ακούω φασαρία», σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δε θέλουν τις συμφωνίες».

«Δεν σημαδεύουν εσένα», του απάντησε ο Τούρκος ομόλογός του.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ακούστηκε απέξω ένας ήχος από πτήση αεροσκαφών Solo που πραγματοποιούσαν πρόβα για την επίδειξη που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου με αφορμή την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης από τον εχθρό (σ.σ. η επέτειος της Καταστροφής της Σμύρνης). Ο φιλοξενούμενος υπουργός τότε ύψωσε το δάχτυλό του προς τον ουρανό για να ρωτήσει τί είναι αυτός ο θόρυβος των αεροπλάνων και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου γελώντας του απάντησε ότι δεν είναι κάτι για να ανησυχήσει», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurryiet, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι δύο Υπουργοί περπάτησαν στο παραλιακό μέτωπο και αρκετές φορές στάθηκαν για να χαιρετήσουν περαστικούς και θαμώνες στα καφέ.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δύο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. «Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο», ανέφερε κάνοντας κι ένα μικρό σχόλιο για την τρέχουσα κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Ζούμε ημέρες φουρτούνας μεταξύ μας

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα με αγέρωχο τρόπο έχει μείνει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των άλλων και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία μας....», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του  στα εγκαίνια του γενικού προξενείου της Σμύρνης και την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του. Ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών δεσμών τους, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών. «Όπως λέει πάντοτε ο Νίκος, ο Θεός μας έκανε γείτονες», είπε ο Τούρκος υπουργός λέγοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν τα ίχνη και τα κληροδοτήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη τους.

Όπως είπε, ενώ ταξίδευε για Σμύρνη κοίταξε κάποια δεδομένα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες κοινές λέξεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας, κάτι που συνδέει τους δύο λαούς περισσότερο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θεωρούν ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. ‘Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων προβλημάτων και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας τον διάλογο και την καλή συνεργασία επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου”, ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα πέρσι το Δεκέμβριο του 2017 ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. «Έχουμε φτάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα. Όπως είπε, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, και πως θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχύτερα. Πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υλοποιηθεί και το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο από το 1877, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τη φιλοξενία, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία. «Στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση. Φίλε Νίκο, εδώ στη Σμύρνη και γενικά στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας», ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Κοτζιάς: Μια Τουρκία μέλος της Ε.Ε. αποτελεί μέγιστο κέρδος για Ελλάδα

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η βίζα από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Νίκος Κοτζιάς για τη Σμύρνη

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη «είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ακολούθησε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε κατ ιδίαν ένα ευρύ φάσμα διμερών σχέσεων. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν οι δύο υπουργοί είναι το πώς θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις και το πώς θα οργανωθεί η συζήτηση για το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου τον ενημέρωσε για την Συρία και ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τα δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση Κοσόβου - Σερβίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Ευρωεκλογές - ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σπαρτιάτες: Καταθέτει υπόμνημα, ενώ έληξε η προθεσμίαΧθες 13:17 | Ειδήσεις

Το Μαξίμου ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στάση του. Τι απαντά η Κουμουνδούρου. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ.

Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)Χθες 12:02 | Ειδήσεις

Τι συζήτησαν ο δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο