LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 01 Μαρτίου 2018 06:26

Κρις Κουνς: ιδιαίτερα ανησυχητικός ο ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής τόνισε την επιθυμία της Αθήνας να καταστεί  ισχυρότερος εταίρος για ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ είπε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Κρις Κουνς

Την ανησυχία του για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις Κουνς, μιλώντας σε εκδήλωση του Hudson Institute, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Αθήνας να καταστεί  ένας ισχυρότερος εταίρος για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο Κρις Κουνς ήταν μεταξύ των έξι Αμερικανών Γερουσιαστών που συναντήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο  Hudson Institute με θέμα: «Διάλογοι για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα διεθνή ζητήματα» αναφέρθηκε στην περιοδεία των έξι Γερουσιαστών σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ και Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε τις εκτιμήσεις του και τις εντυπώσεις του από την ενημέρωση που τους έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο για διμερή θέματα όσο και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα ήταν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, η αναβάθμιση των F16, η τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδος και η επιθυμία της  Ελλάδας  να γίνει στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επαφές του στην Ελλάδα ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής μίλησε με θερμά λόγια υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα ύστερα από οκτώ σκληρά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ενώ κατέγραψε μεταξύ άλλων την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και τις αυξανόμενες άμεσες επενδύσεις της Κίνας. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής σημείωσε ότι σε μια δύσκολη πολιτικά γεωγραφική περιοχή, με εντάσεις και συγκρούσεις, η Ελλάδα προσβλέπει στο να γίνει ένας ισχυρότερος εταίρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΑΙΑΤ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι σήμερα απρόβλεπτη και δημιουργεί τριβές στην περιοχή, ο Γερουσιαστής Κουνς είπε μεταξύ  άλλων: «Μία από τις προκλήσεις είναι το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Σε στρατηγικό επίπεδο μία από τις πιο σημαντικές συζητήσεις ήταν το πακέτο της αναβάθμισης των F16 για την Ελλάδα, το οποίο είναι ακριβό και πολύπλοκο, δεδομένου ότι πουλάμε F-35 στην Τουρκία. Το γεγονός ότι έχουμε δύο σύμμαχους στο ΝΑΤΟ να αγωνιούν για την υπεροχή του ενός έναντι του άλλου στον αέρα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ο Ερντογάν έχει πάρει μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Η Τουρκία ήταν ο στενότερος και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ. Η Τουρκία επί Ατατούρκ και μεταγενέστερα, ήταν το προπύργιο της μετριοπάθειας και του φιλελευθερισμού στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο Ερντογάν μετά από την προσπάθεια να εντάξει την Τουρκία στην Ε.Ε. και αφού ενίσχυσε τη δική του εξουσία κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, έχει στραφεί με έμφαση προς την Ανατολή και έχει γίνει ολοένα και περισσότερο ένας ισλαμιστής ηγέτης. Μετά την αντιπαράθεση με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας και το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποτίθεται από τους Γκιουλενιστές, που τον έχει θέσει εκτός εαυτού, ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος εναντίον των ΗΠΑ και εναντίον της Ελλάδος».

O Kρις Κουνς ενημερώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εναέριες τουρκικές παραβιάσεις και τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο επισημαίνοντας ότι οι προσφυγικές ροές παράγουν επιπλέον ένταση. Παράλληλα, τόνισε ότι η ταραγμένη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης. Κατά τον κ. Κουνς, Αθήνα και Άγκυρα βλέπουν τις ΗΠΑ ως καταλύτη για να έρθουν οι  δύο χώρες πιο κοντά αντί να επιτρέψουν να συμβεί ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των ναυτικών ή αεροπορικών τους δυνάμεων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάσχα - ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για όλη την περίοδο 16:00Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει μετά από 15 χρόνια15:45Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών και στήριξη στην αγορά υπέρ των πολιτών 15:32Λαμία: Μπήκαν σαν “κυρίες” στο κατάστημα... αλλά δεν είχαν σκοπό να πληρώσουν15:17Αλκοόλ - Μελέτη: Η έντονη κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών15:03Κώστας Καββαθάς: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του14:48“Έξυπνα παγκάκια”: Τι είναι και πως λειτουργούν; (εικόνες)14:34Βορίδης από Κάιρο: Δεν υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική χωρίς επιστροφές14:20Μαρινάκης για Τέμπη: Απέτυχε το αφήγημα της συγκάλυψης 14:05Η ΕΕ παγώνει τους δασμούς κατά των ΗΠΑ για 90 ημέρες13:51Κυλλήνη: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε παραλία13:38Γεραπετρίτης: Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ εν ευθέτω χρόνω13:24"Σπίτι μου 2": Πάνω από 4300 δάνεια, αξίας 520 εκατομμυρίων έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα 13:10Ρόδος: Έκρυβε κοκαΐνη... μέσα σε κρέμα προσώπου12:58Άρτα: Παπάς βίαζε κοριτσάκι για χρόνια 12:44ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται τη M. Τετάρτη και οι πληρωμές έως τέλος Μαΐου12:30Κολομβία: Πτώμα Ιταλού επιστήμονα βρέθηκε τεμαχισμένο μέσα σε βαλίτσα12:16Λάρισα: Καθηγητής θρησκευτικών ασελγούσε σε 15χρονη μαθήτρια - Πως αποκαλύφθηκε12:02Ναρκωτικά - Πειραιάς: Εργαζόμενος στο λιμάνι ήταν μέλος κυκλώματος με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ11:47Τέμπη - Ψαρόπουλος: Δεν έχω καμία διάθεση να έρθω σε επικοινωνία με τον κύριο Πλακιά (βίντεο) 11:33
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο