Κρις Κουνς: ιδιαίτερα ανησυχητικός ο ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας
Την ανησυχία του για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις Κουνς, μιλώντας σε εκδήλωση του Hudson Institute, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Αθήνας να καταστεί ένας ισχυρότερος εταίρος για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ο Κρις Κουνς ήταν μεταξύ των έξι Αμερικανών Γερουσιαστών που συναντήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hudson Institute με θέμα: «Διάλογοι για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα διεθνή ζητήματα» αναφέρθηκε στην περιοδεία των έξι Γερουσιαστών σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ και Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε τις εκτιμήσεις του και τις εντυπώσεις του από την ενημέρωση που τους έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο για διμερή θέματα όσο και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα ήταν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, η αναβάθμιση των F16, η τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδος και η επιθυμία της Ελλάδας να γίνει στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επαφές του στην Ελλάδα ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής μίλησε με θερμά λόγια υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα ύστερα από οκτώ σκληρά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ενώ κατέγραψε μεταξύ άλλων την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και τις αυξανόμενες άμεσες επενδύσεις της Κίνας. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής σημείωσε ότι σε μια δύσκολη πολιτικά γεωγραφική περιοχή, με εντάσεις και συγκρούσεις, η Ελλάδα προσβλέπει στο να γίνει ένας ισχυρότερος εταίρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι σήμερα απρόβλεπτη και δημιουργεί τριβές στην περιοχή, ο Γερουσιαστής Κουνς είπε μεταξύ άλλων: «Μία από τις προκλήσεις είναι το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Σε στρατηγικό επίπεδο μία από τις πιο σημαντικές συζητήσεις ήταν το πακέτο της αναβάθμισης των F16 για την Ελλάδα, το οποίο είναι ακριβό και πολύπλοκο, δεδομένου ότι πουλάμε F-35 στην Τουρκία. Το γεγονός ότι έχουμε δύο σύμμαχους στο ΝΑΤΟ να αγωνιούν για την υπεροχή του ενός έναντι του άλλου στον αέρα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ο Ερντογάν έχει πάρει μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Η Τουρκία ήταν ο στενότερος και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ. Η Τουρκία επί Ατατούρκ και μεταγενέστερα, ήταν το προπύργιο της μετριοπάθειας και του φιλελευθερισμού στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο Ερντογάν μετά από την προσπάθεια να εντάξει την Τουρκία στην Ε.Ε. και αφού ενίσχυσε τη δική του εξουσία κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, έχει στραφεί με έμφαση προς την Ανατολή και έχει γίνει ολοένα και περισσότερο ένας ισλαμιστής ηγέτης. Μετά την αντιπαράθεση με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας και το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποτίθεται από τους Γκιουλενιστές, που τον έχει θέσει εκτός εαυτού, ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος εναντίον των ΗΠΑ και εναντίον της Ελλάδος».
O Kρις Κουνς ενημερώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εναέριες τουρκικές παραβιάσεις και τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο επισημαίνοντας ότι οι προσφυγικές ροές παράγουν επιπλέον ένταση. Παράλληλα, τόνισε ότι η ταραγμένη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης. Κατά τον κ. Κουνς, Αθήνα και Άγκυρα βλέπουν τις ΗΠΑ ως καταλύτη για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά αντί να επιτρέψουν να συμβεί ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των ναυτικών ή αεροπορικών τους δυνάμεων.