LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔΝΤΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2018 13:25

Για “Μακεδόνες” και “Έλληνες” έκανε λόγο ο Ζάεφ

Για «Μακεδόνες» κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μία μέρα μετά τον ΥΠΕΞ του. Η στάση της Αθήνας. Πυρά από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. 

AP - ΣΚΟΠΙΑ - ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ - ΠΓΔΜ

Επανήλθε στο θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ως μιας «επιπλέον εγγύησης» για το ζήτημα της ονομασίας ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό σταθμό της Βουλγαρίας, Nova.

Ο Ζάεφ, από την άλλη, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια τόσο των «Μακεδόνων» όσο και των «Ελλήνων».

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

«Θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση», κατέληξε. 

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος το... πήγε ένα βήμα παραπέρα. 

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ άνοιξε ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς τη βεντάλια όλων των σκοπιανών αξιώσεων ξεκινώντας, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το πολιτικό «blame game». Ο Ντιμιτρόφ δεν μίλησε απλώς για «μακεδονική» ταυτότητα του λαού του, αλλά αξίωσε να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας, υπεραμυνόμενος της «μακεδονικής» γλώσσας και προκλητικά σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός που «βλέπουν» οι Έλληνες στο σκοπιανό σύνταγμα, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με ενδιάμεση συμφωνία, το 1995.

«Θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τρόπο αξιοπρεπή, τόσο για εμάς όσο και την Ελλάδα. Κατανοούμε τους πολίτες της Ελλάδα, που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όχι μόνο οι γείτονές μας στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα, η οποία είναι στην ομάδα της σλαβικής γλώσσας.

Σκοπιανό - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση Νίμιτς, που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την μακεδονική ταυτότητα των σκοπιανών. «Δεν ακούω από την Αθήνα άρνηση της ταυτότητας», είπε σχετικά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, από τα Σκόπια, ενώ η ο Ντιμιτρόφ σημείωνε πως «η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων γιατί δεν είναι αποτέλεσμα απόφασης αλλά της διαδικασίας της Ιστορίας».

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την αποκάλυψη Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει Σύμφωνο, «όσο περισσότερο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημόσια, τόσο μειώνονται ο χώρος για διαβούλευση και οι πιθανότητες να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γιόργκι Ιβάνοφ, στα πλαίσια της επίσκεψής του στα Σκόπια.

«Η “μακεδονική” πλευρά εδώ και χρόνια συμβάλει συνεχώς με πρωτοβουλίες προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινωνιών. Είναι απαραίτητο να δοθεί μια επιπλέον ώθηση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση αυτού του ζητήματος, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», αναφέρθηκε στη μεταξύ τους συνομιλία.

Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, τόσο για τις συζητήσεις που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, όσο και για τα τεκταινόμενα στα Σκόπια.

Νίμιτς - Κοτζιάς

Το Μαξίμου σκόπιμα δεν σχολιάζει το «κρεσέντο» Ντιμιτρόφ, όμως διπλωμάτες ερμηνεύουν τη «στροφή» των Σκοπιανών προς την ακραία ρητορική, ως ανάγκη της κυβέρνησης των Σκοπίων να απευθυνθεί στο εσωτερικό της ακροατήριο.

Στα Σκόπια, άλλωστε, υπάρχουν καθημερινές διαδηλώσεις, αποτελούμενες από εκατοντάδες διαμαρτυρομένους, με συνθήματα όπως «γίνεται γενοκτονία του “μακεδονικού” λαού» και «καταστρέφεται η “μακεδονική” ταυτότητα», τα οποία δημιουργούν έναν… τόνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το θέμα της «μακεδονικής» ταυτότητας ετέθη στον Νίμιτς τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση.

Mήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της Υπαπαντής.

Από πλευράς του, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε πως «οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες από τον Πύργο ότι δεν θα υποστηρίξει μία λύση που να διχάζει τους Έλληνες, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε από την Καλαμάτα, όπου επίσης βρίσκεται για τον εορτασμό της Υπαπαντής, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, τονίζοντας ότι θα "είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα".

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Κοτζιάς σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο Reuters, επιμένει στο θετικό μομέντουμ, ξεκαθαρίζοντας ως προς το Σύμφωνο ότι ούτε ένα ελληνικό κείμενο, που θα έχει τις απόψεις μας μόνο, είναι ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός, θα είναι ένα κείμενο να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε.

Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεχίζονται, με νέα «επεισόδια» να λαμβάνουν καθημερινά χώρα.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια την κάλεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι γείτονές μας δεν θεωρούν μέρος της διαπραγμάτευσης την δήθεν “μακεδονική” τους εθνότητα.  Η απαράδεκτη αυτή θέση, μαζί με τον ισχυρισμό του κ. Νίμιτς ότι η ελληνική πλευρά δεν θέτει καν τέτοιο ζήτημα, εντείνουν τις ανησυχίες μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει «άμεσα μια ξεκάθαρη απάντηση: τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια;».

«Ολοένα και περισσότερο με τις καθημερινές δηλώσεις  γίνεται φανερό ότι η ‘εν κρυπτώ διαπραγμάτευση’ της κυβέρνησης  δεν οδηγεί σε συνολική λύση-πακέτο με την ΠΓΔΜ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά.

«Προειδοποιώ  ότι ‘τετελεσμένα’  σε βάρος των εθνικών συμφερόντων  θα μας βρουν αντίθετους. Για αυτό έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη τη διαμόρφωση Εθνικής γραμμής», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, ζήτησε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, «να μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους γείτονές μας». Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει «εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του κ. Κοτζιά», τόνισε πως «δεν πρέπει να βιαστούμε και να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. «Θα πρέπει να περιμένουμε την τελική πρόταση», είπε, επισημαίνοντας ότι «η λύση δεν είναι απαραίτητα σε βάρος της Ελλάδας καθότι η χώρα έχει συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ που πιέζουν για μια λύση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά αιτήματα». 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:55 | Ειδήσεις

Να αποκλεισθεί η ανακήρυξη του συνδυασμού, καθώς η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Κασιδιάρη, λέει το ΠΑΣΟΚ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο