Για “Μακεδόνες” και “Έλληνες” έκανε λόγο ο Ζάεφ
Επανήλθε στο θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ως μιας «επιπλέον εγγύησης» για το ζήτημα της ονομασίας ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό σταθμό της Βουλγαρίας, Nova.
Ο Ζάεφ, από την άλλη, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια τόσο των «Μακεδόνων» όσο και των «Ελλήνων».
«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.
«Θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση», κατέληξε.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος το... πήγε ένα βήμα παραπέρα.
Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ άνοιξε ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς τη βεντάλια όλων των σκοπιανών αξιώσεων ξεκινώντας, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το πολιτικό «blame game». Ο Ντιμιτρόφ δεν μίλησε απλώς για «μακεδονική» ταυτότητα του λαού του, αλλά αξίωσε να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας, υπεραμυνόμενος της «μακεδονικής» γλώσσας και προκλητικά σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός που «βλέπουν» οι Έλληνες στο σκοπιανό σύνταγμα, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με ενδιάμεση συμφωνία, το 1995.
«Θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τρόπο αξιοπρεπή, τόσο για εμάς όσο και την Ελλάδα. Κατανοούμε τους πολίτες της Ελλάδα, που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όχι μόνο οι γείτονές μας στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα, η οποία είναι στην ομάδα της σλαβικής γλώσσας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση Νίμιτς, που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την μακεδονική ταυτότητα των σκοπιανών. «Δεν ακούω από την Αθήνα άρνηση της ταυτότητας», είπε σχετικά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, από τα Σκόπια, ενώ η ο Ντιμιτρόφ σημείωνε πως «η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων γιατί δεν είναι αποτέλεσμα απόφασης αλλά της διαδικασίας της Ιστορίας».
Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την αποκάλυψη Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει Σύμφωνο, «όσο περισσότερο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημόσια, τόσο μειώνονται ο χώρος για διαβούλευση και οι πιθανότητες να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γιόργκι Ιβάνοφ, στα πλαίσια της επίσκεψής του στα Σκόπια.
«Η “μακεδονική” πλευρά εδώ και χρόνια συμβάλει συνεχώς με πρωτοβουλίες προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινωνιών. Είναι απαραίτητο να δοθεί μια επιπλέον ώθηση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση αυτού του ζητήματος, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», αναφέρθηκε στη μεταξύ τους συνομιλία.
Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, τόσο για τις συζητήσεις που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, όσο και για τα τεκταινόμενα στα Σκόπια.
Το Μαξίμου σκόπιμα δεν σχολιάζει το «κρεσέντο» Ντιμιτρόφ, όμως διπλωμάτες ερμηνεύουν τη «στροφή» των Σκοπιανών προς την ακραία ρητορική, ως ανάγκη της κυβέρνησης των Σκοπίων να απευθυνθεί στο εσωτερικό της ακροατήριο.
Στα Σκόπια, άλλωστε, υπάρχουν καθημερινές διαδηλώσεις, αποτελούμενες από εκατοντάδες διαμαρτυρομένους, με συνθήματα όπως «γίνεται γενοκτονία του “μακεδονικού” λαού» και «καταστρέφεται η “μακεδονική” ταυτότητα», τα οποία δημιουργούν έναν… τόνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το θέμα της «μακεδονικής» ταυτότητας ετέθη στον Νίμιτς τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση.
Mήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της Υπαπαντής.
Από πλευράς του, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε πως «οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες από τον Πύργο ότι δεν θα υποστηρίξει μία λύση που να διχάζει τους Έλληνες, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε από την Καλαμάτα, όπου επίσης βρίσκεται για τον εορτασμό της Υπαπαντής, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, τονίζοντας ότι θα "είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα".
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Κοτζιάς σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο Reuters, επιμένει στο θετικό μομέντουμ, ξεκαθαρίζοντας ως προς το Σύμφωνο ότι ούτε ένα ελληνικό κείμενο, που θα έχει τις απόψεις μας μόνο, είναι ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός, θα είναι ένα κείμενο να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε.
Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεχίζονται, με νέα «επεισόδια» να λαμβάνουν καθημερινά χώρα.
Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια την κάλεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι γείτονές μας δεν θεωρούν μέρος της διαπραγμάτευσης την δήθεν “μακεδονική” τους εθνότητα. Η απαράδεκτη αυτή θέση, μαζί με τον ισχυρισμό του κ. Νίμιτς ότι η ελληνική πλευρά δεν θέτει καν τέτοιο ζήτημα, εντείνουν τις ανησυχίες μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει «άμεσα μια ξεκάθαρη απάντηση: τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια;».
«Ολοένα και περισσότερο με τις καθημερινές δηλώσεις γίνεται φανερό ότι η ‘εν κρυπτώ διαπραγμάτευση’ της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε συνολική λύση-πακέτο με την ΠΓΔΜ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά.
«Προειδοποιώ ότι ‘τετελεσμένα’ σε βάρος των εθνικών συμφερόντων θα μας βρουν αντίθετους. Για αυτό έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη τη διαμόρφωση Εθνικής γραμμής», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, ζήτησε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, «να μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους γείτονές μας». Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει «εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του κ. Κοτζιά», τόνισε πως «δεν πρέπει να βιαστούμε και να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. «Θα πρέπει να περιμένουμε την τελική πρόταση», είπε, επισημαίνοντας ότι «η λύση δεν είναι απαραίτητα σε βάρος της Ελλάδας καθότι η χώρα έχει συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ που πιέζουν για μια λύση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά αιτήματα».