Τη “χρυσή τομή” με τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό αναζητά η κυβέρνηση
Προς αναζήτηση τρόπου να γεφυρωθεί η διαφωνία των ΑΝΕΛ ως προς το σκοπιανό είναι η κυβέρνηση. Και μέχρι να γίνει αυτό πολιτικά, πιέζει την αντιπολίτευση αλλά και μεμονωμένους βουλευτές να έρθουν στην γραμμή της.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και τη γειτονική χώρα εδώ και περίπου 25 χρόνια. Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Euronews.
«Ο κ. Τσίπρας περιμένει να βρει στη ΝΔ χρήσιμους ηλιθίους. Δεν θα τους βρει τον διαβεβαιώ. Η ΝΔ είναι μπετόν αρμέ» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Τον Ιούνιο υπάρχει Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου προφανώς εκεί ο πρόεδρος Τραμπ θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα των Σκοπίων. Τώρα την «μπάλα» την έχει ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός. Αυτός θα το λύσει, αν θέλει να το λύσει».
Η σκοπιανή ηγεσία έχει υιοθετήσει ήπιους τόνους και δημοσίως διατυμπανίζει ότι έχει διάθεση διαβούλευσης περιμένοντας κιόλας στις 17 Ιανουαρίου τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε χαρακτηριστικά: «Κι εγώ, όπως και σεις ως απλός πολίτης έχω τις επιφυλάξεις μου για ορισμένα θέματα, όπως το όνομα. Αλλά ξέρω ένα πράγμα: Ότι η αισιοδοξία που έχουμε, η φιλία που χτίζουμε, μόνο θετική μπορεί να είναι, δηλαδή να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε τελικά να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα».
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI ζητά το θέμα του ονόματος να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα κατόπιν στα Σκόπια. «Δεν πρέπει να επιτραπεί το ζήτημα αυτό να πολιτικοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για δημοψήφισμα και για πιθανές ατέρμονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, που θα αποθαρρύνουν τη λύση. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως συνέβη τη δεκαετία του '90 με την προσωρινή ονομασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλί Αχμετί.
Mειοδοσία κρίνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε σύνθετη ονομασία.
Για «διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά.
«Αν νομίζουν, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν το όνομα, θα συνδέσουν το όνομα τους με ένα στίγμα ανεξίτηλο και αθεράπευτο ισόβια» τονίζει η Ένωση Κεντρώων.