LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 01 Ιανουαρίου 2018 11:58

Τζανακόπουλος: δεν θα εκδοθούν οι 8, ανεξαρτήτως της απόφασης για το άσυλο

Η απάντηση της κυβέρνησης για την έκδοση των 8 Τούρκων και η σκληρή απάντηση στον Τσαβούσογλου.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Η αίτηση ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών αφορά στην υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοσή τους, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι δεν θα εκδοθούν, ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη σαφή θέση της κυβέρνησης ότι δηλαδή, «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Σχετικά με την προσφυγή της κυβέρνησης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, η οποία προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Δ.Τζανακόπουλος τόνισε ότι το Μαξίμου προχώρησε σε αυτήν την κίνηση θεωρώντας ότι, είναι η Δικαιοσύνη εκείνη που τελικά θα πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος στρατιωτικός να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, δεδομένης της τεράστιας πολιτικής προστασίας του ζητήματος, που έχει επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις με της χώρας μας με τη γείτονα.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε χθες, αρχικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που απαντώντας στο τουρκικό τόνισε πως «οι δημοκρατίες δεν απειλούνται» και συνεχίστηκε με ανάρτηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων στο twitter:

«Οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μη μείνει χώρα για να προστατέψετε».

«Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνετε ελεύθερο (…) δεν είναι επωφελής για κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες» πρόσθεσε σε άλλη ανάρτηση.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Στον Χακάν Τσαβούσογλου απάντησαν πηγές της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το αίτημα ακύρωσης της απόφασης για πολιτικό άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό:

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.

1. Ο 'Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

 Τζανακόπουλος - ανάρτηση

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απεβίωσε η Εύα Σλος, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ετεροθαλής αδελφή της Άννας Φρανκ23:59Παρίσι: Η χιονόπτωση ματαιώνει το 15% των πτήσεων στα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ23:46Ηράκλειο: 58χρονη έβαλε φωτιά στο σπίτι της και προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα23:34Γροιλανδία: Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ23:20Eλλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ για Βενεζουέλα: Η αξίωση του Μαδούρο ως νόμιμου προέδρου στερείται νομιμοποίησης23:10Θεοφάνια: Αλλαγές στα δρομολόγια του Τραμ23:00Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται η γέφυρα Πανοράματος - Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της εσωτερικής περιφερειακής22:50Βενεζουέλα: Ορκίστηκε νέα πρόεδρος η Ντέλσι Ροντρίγκες - "Είμαι αιχμάλωτος πολέμου", λέει ο Μαδούρο22:40ΜΜΕ Βραζιλίας: Συμφωνία Γκρέμιο-Παναθηναϊκού για Τετέ στα 6,2 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια και 20% ποσοστό μεταπώλησης22:30Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο οδηγός του ΙΧ που παρέσυρε πεζό22:20Χαλκιδική: Συνελήφθησαν στο εξωτερικό δύο άτομα για ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, με λεία σχεδόν 580.000 ευρώ22:10Πάτρα: Εννέα άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση θανάτου του 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό21:55Παίκτης της ΑΕΚ ο Βάργκα 21:41Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη21:27Άνω Πορόια: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της σορού του 45χρονου πυροσβέστη - Δεν βρέθηκαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας21:13Θεσσαλονίκη: ΙΧ παρέσυρε πεζό - Αναζητείται ο οδηγός20:58Το «αντίο» στον Γιώργο Παπαδάκη από τους συνεργάτες του (βίντεο)20:44Τέλλογλου - Αεροπορική Ασφάλεια: Παραπομπή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη20:30ANT1 Sports: Παντελίδης και Τσάβες τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού20:16ΗΠΑ - Μαδούρο: Δήλωσε αθώος στις κατηγορίες περί "ναρκοτρομοκρατίας"20:02
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο