LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2017 09:28

Γερμανία: Όσα περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερους ελέγχους θα κάνουμε

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα ρίχνει το Βερολίνο. Αντιδράσεις Τόσκα και διάβημα του ΥΠΕΞ. Έλληνες αστυνομικοί στα γερμανικά αεροδρόμια.

«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, «δείχνοντας» τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους των επιβατών που φτάνουν από τα ελληνικά στα γερμανικά αεροδρόμια.

Η Άνεγκρετ Κορφ, στα πλαίσια του καθιερωμένου μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο, παραδέχθηκε ότι η επιβολή των ελέγχων των επιβατών των πτήσεων από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Ξεκαθάρισε όμως ότι, ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία». Με άλλα λόγια, οι συνοριακοί απλώς συγκρίνουν τη φωτογραφία στο διαβατήριο ή την ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.

Σημείωσε δε πως οι καθυστερήσεις και οι ουρές αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώνοντας πως οι Αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες επιβατών πως οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν, η Α. Κορφ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αλλά σε μικρότερα τα οποία δεν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους. Στόχος του υπουργείου της είναι πάντως ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στους χώρους που εξυπηρετούνται οι αφίξεις από κράτη του Σένγκεν.

Απαγορεύτηκε η πτήση σε 3.200 επιβάτες

Η Κορφ τόνισε πως η ελληνογερμανική συνεργασία στο ζήτημα των ελέγχων στα αεροδρόμια είναι «καλή». Άλλωστε, Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν εδώ και χρόνια στα ελληνικά αεροδρόμια. Ο ρόλος τους είναι να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη Γερμανία, σε συνεργασία πάντα με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Μέσω αυτής της μεθόδου, αποκλείστηκαν 3.200 άτομα μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Επιβεβαίωσε, δε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.

Η Ελλάδα γνώριζε

Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε ενημερώσει τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, για την απόφαση να τεθούν σε εφαρμογή έλεγχοι των συνόρων με χρονική διάρκεια έξι μηνών και με ημερομηνία έναρξής του 12 Νοεμβρίου, ήδη από τις 11 Οκτωβρίου.

Στις 13 Οκτωβρίου ο ντε Μεζιέρ ενημέρωσε και τους υπόλοιπους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύσκεψή τους στο Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με την Κορφ, «έκτοτε βρισκόμαστε σε μια συχνή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές» όπως επίσης και με την Κομισιόν. Παράλληλα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που έλαβε η Deutsche Welle από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά είχε εικόνα των ελέγχων.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης ανάμεσα σε εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με ελληνική αντιπροσωπεία. Στην ελληνική πλευρά δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσει εικόνα των ελέγχων επί τόπου. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα σε τακτική βάση να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του συνδέσμου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Ελλάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ερώτηση της DW γιατί η γερμανική πλευρά δεν επιδίωξε πριν ανακοινώσει μονομερώς τον έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση, δηλαδή ο έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια να διεξάγεται πιο αποτελεσματικά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών η Α. Κορφ δεν έδωσε άμεση απάντηση. Τόνισε όμως πως η ελληνογερμανική συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την ασφάλεια ήταν στενή και πριν πάρει η Γερμανία την σχετική απόφαση.

Τόσκας κατά Βερολίνου

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και ιδιαιτέρως για τον τρόπο που γίνονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τις δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά τις συνεχείς επικοινωνίες του Νίκου Τόσκα με τον Γερμανό υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών και τις διαβεβαιώσεις του δεύτερου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές Αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονταν ποτέ σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Σχετικά με το παρασκήνιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι κύκλοι του αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως:

Στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, η Γερμανία ενημέρωσε την επιτροπή της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο (ενώ μέχρι τώρα ήταν για διάρκεια τριών εξαμήνων δηλ. ενάμισι έτος).

Επισημαίνεται ότι συνολικά έξι χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της Γερμανίας για την Ελλάδα πρόκειται για τις πτήσεις από Ελλάδα.

Γερμανία - αεροδρόμιο - Έλληνες

Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:

-Επιλεκτικοί και όχι για ευρωπαίους πολίτες

-Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια

-Θα γίνονται διακριτικά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ' επανάληψη ερωτήσεις του Ν. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.

Πάντως, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει και το οποίο έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, Έλληνες Αστυνομικοί θα μεταβούν στα γερμανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τον προσυμφωνηθέντα σχεδιασμό της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή επιβίβασης σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, ατόμων που διαθέτουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Διαβήματα από το υπουργείο Εξωτερικών

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε διαβήματα ενώ και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα πρόκειται να συναντηθούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κομισιόν, ώστε να εξεταστούν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤο θέμα των κυρώσεων σε Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕΣήμερα 06:59 | Ειδήσεις

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών.

Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να “δώσω” πολιτικά πρόσωπαΧθες 19:02 | Ειδήσεις

Κατάθεση “φωτιά” από τον Νίκο Μανιαδάκη. Υπήρξε χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας για τη Novartis, κατήγγειλε. Όλα όσα είπε στην μαραθώνια κατάθεσή του.

Τσίπρας: Κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχήςΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Επαφές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικούς Κόμματος.

“Ατσάλινο βέλος”: ελληνικά F-16 στον ουρανό της Κύπρου (εικόνες)Χθες 11:08 | Ειδήσεις

Σημαντική για συμβολικούς λόγους, αλλά κυρίως για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, ειναι η κοινή άσκηση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προφυλακίστηκε η 31χρονη που δολοφόνησε τον πρώην σύζυγο της (εικόνες)09:08Μεξικό: πόλεμος για την απελευθέρωση του υιού Ελ Τσάπο (σκληρές εικόνες)08:55Συρία: Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ08:42Βρέθηκαν τσεκούρια σε έφοδο της Αστυνομίας σε συνδέσμους οπαδών!08:30Νεκροί σε διαδηλώσεις για το... “WhatsApp” (εικόνες)08:17Μαθητές Δημοτικού βασανίζουν μέχρι θανάτου μια τυφλή γάτα (βίντεο)08:03Ολυμπιακός: Επέκταση συμβολαίου υπέγραψε ο Ποντένσε07:50Η Γαλλία έβαλε “φρένο” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ07:37Brexit: Στο Λονδίνο η μεγάλη “μάχη”07:24Το θέμα των κυρώσεων σε Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕ07:11Λήξη συναγερμού για 18χρονη που εξαφανίστηκε06:57Κατέληξε η γυναίκα που προσπάθησε να σώσει βουλευτής της ΝΔ06:44Γλυφάδα: Έκρηξη ισοπέδωσε ΑΤΜ (βίντεο)06:30Ζώδια: οι προβλέψεις της Παρασκευής06:17Καιρός: ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες την Παρασκευή06:03Στις Οινούσσες η μεγαλύτερη ελληνική σημαία (εικόνες)23:59Ευθύμης Γεωργόπουλος: Ο ρόλος του στην “Γυναίκα χωρίς όνομα” και η αγάπη του κόσμου (βίντεο)23:50Έρευνες για λέμβο με μετανάστες που εξέπεμψαν “SOS” μέσω του 112 23:41Μηχανή “λαμπάδιασε” την ώρα που την έβαζε μπροστά ο αναβάτης (βίντεο)23:32Θέσεις σε γειτονιές της Αθήνας έχουν λάβει οι “Μαύροι Πάνθηρες” της Αστυνομίας (βίντεο)23:23
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο