LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2017 22:19

Συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Οργάνου. Από ποιους απαρτίζεται. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και της Σαλαμίνας η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», την εποπτεία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας. Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

 Όπως ανακοινώθηκε, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ στόχος του θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου χρειαστεί.

Συγκλονιστικό βίντεο με ψάρια και καβούρια εγκλωβισμένα στο μαζούτ που μαύρισε τον Σαρωνικό

Επίσης, ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Στο συντονιστικό όργανο επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ θα συμμετέχουν ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο Β' υπαρχηγός του σώματος Παναγιώτης Παρασκευάς, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, αντιπλοίαρχος Στυλιανός Μαρκουλάκης και ο λιμενάρχης Σαρωνικού, αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Σκιαδάς.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Στις συνεδριάσεις του συντονιστικού θα καλούνται, επίσης, εκπρόσωποι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ορισθέντες γεωγραφικοί τομεάρχες του λιμενικού και εκπρόσωπος της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας.

Το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα καυσίμων από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για τη ρύπανση στο Πέραμα και για τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το ΕΛΚΕΘΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος εξήγησε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΚΥΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων και το υπουργείο θα δώσει στους εκπροσώπους των ΟΤΑ οδικό χάρτη των ενεργειών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους δημάρχους την Τρίτη, ενώ όπως έγινε γνωστό θα αναζητηθεί μέσω ΟΑΕΔ εξειδικευμένο στην απορρύπανση προσωπικό για να διατεθεί στις εταιρείες καθαρισμού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας μεγάλος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ότι γι' αυτό απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι από τους δήμους: Ελληνικού - Αργυρούπολης, Κορωπίου, Πειραιά, Σαλαμίνας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Φαλήρου, Περάματος και Αλίμου. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Άγιος Κοσμάς - πετρελαιοκηλίδα - παραλία - ρύπανση

Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, με τη συνοδεία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού και του αρχηγού του Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ.,αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη, επισκέφτηκε το σημείο του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα (χάρτης)17:58Φθιώτιδα: Αγροτικό τούμπαρε στην Εθνική Οδό (εικόνες)17:44Φωτιά στη Βουρβουρού: Στην μάχη και εναέρια μέσα - Μήνυμα από το 112 (βίντεο)17:30Κρήτη: Φωτιά στην Ιεράπετρα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής17:17Ψηφιακό πελατολόγιο: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα συνεργεία αυτοκινήτων;17:03Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:46Πατέρας Κυριακής Γρίβα: Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώ 16:31Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη: Νεκροί σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 16:16ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι ψευδείς δηλώσεις μετά το σκάνδαλο15:55Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω φωτιάς - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί15:41Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Όλα όσα συζητήθηκαν15:24Παναθηναϊκός: Πρώτη νίκη για τους «πράσινους» με 3-0 επί της Μέταλιστ15:07Κρήτη: Πεζός παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα14:53Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μεσανατολικό (βίντεο)14:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για ενδοοικογενειακή βία14:20Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05Ψηφιακό Πελατολόγιο: "Ταφόπλακα" χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του κλάδου13:50Ιαπωνία: Περισσότεροι από 900 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 μέρες13:35Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)13:17Ρόδος: Νεκρός 48χρονος οδηγός σε τροχαίο δυστύχημα13:00
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο