Παυλόπουλος: τι οφείλει η Ευρώπη στην αρχαία Ελλάδα
Η ιστορική διαδρομή του κοινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, από το λίκνο του, ως την σύγχρονη περιπέτειά του, κι ακόμη πιο μακριά ως την μελλοντική προοπτική του, μέσα από τους διαχρονικούς και εξαιρετικά επίκαιρους συμβολισμούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας,. Προκόπη Παυλόπουλου με θέμα: «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της «Αθηνάς σκεπτομένης», στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου για την Δημοκρατία «Athens Democracy Forum 2017», παρουσία του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο μοναδικό σε πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία άγαλμα της «Αθηνάς σκεπτομένης», που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακροπόλεως, υπογραμμίζοντας, ότι αντικατοπτρίζει τα αναντικατάστατα και αυθεντικά σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που μπορούν να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερο τον σύγχρονο 'Ανθρωπο, προκειμένου να υπερασπισθεί τον προορισμό του, κατά την «σισσύφεια» πορεία του προς το μέλλον.
Ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε το τι μπορεί να συμβολίσει η «Αθηνά σκεπτομένη», πέρα κι έξω από τις -εν πολλοίς άγνωστες βεβαίως- βουλές του γλύπτη, με βάση τα δεδομένα της εξέλιξης του Πολιτισμού της Δύσης, και κατ' ακριβολογία, του Πολιτισμού της Ευρώπης.
Ειδικότερα, επικαλέστηκε την ιδιομόρφως ένοπλη -με την έννοια του όπλου που δεν υποδηλώνει επίθεση αλλά, όλως αντιθέτως, περίσκεψη ως προς την υπεράσπιση του Πνεύματος- συμπυκνώνει, μέσω των ιδανικών της Παιδείας και του Θάρρους, την όλη ιστορική διαδρομή του κοινού Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, από το λίκνο του ως την σύγχρονη περιπέτειά του, κι ακόμη πιο μακριά ως την μελλοντική προοπτική του. «Προοπτική που θα κρίνει την επιβίωσή του, αφού ενδεχόμενη απομάκρυνση από τις ρίζες του, κατά συνέπεια από την κοιτίδα του, θα σημάνει, μοιραίως, το τέλος του. Κάτι που είναι χωρίς αμφιβολία καταστροφικό όχι μόνον για τον ίδιο αλλά για ολόκληρη την Υφήλιο, μιας και η μοίρα που έλαχε στην Ευρώπη είναι κοινώς γνωστή και ορατή από κάθε γωνιά του Πλανήτη: Η Ευρώπη είναι προορισμένη να σηκώνει, πρωτίστως μέσα από τις αρχές και τις αξίες του Πολιτισμού της, το βαρύ φορτίο του υπαρξιακού μέλλοντος της Ανθρωπότητας», επισήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη καλείται ιστορικώς να μην κουρασθεί να υπερασπίζεται τον Πολιτισμό της, μιας και κάθε τέτοια κόπωση έχει αρνητικές επιπτώσεις που ξεπερνούν, κατά πολύ, τα όριά της. Πολλώ μάλλον όταν η εκτός Ευρώπης Δύση αναζητά πάντα τρόπους για να «χτίσει» την δική της Ιστορία και τον δικό της Πολιτισμό, που δεν μπορούν παρά να είναι «γέννημα και θρέμμα» της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ευρώπης».
Η «Αθηνά σκεπτομένη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζει αυτονοήτως, και δη αυθεντικώς, την πρώτη αντηρίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Αρχαία Ελλάδα του Πνεύματος. «Την Αρχαία Ελλάδα που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση, θέτοντας τις βάσεις της μετατροπής της πληροφορίας και της εμπειρίας σε γνώση και της γνώσης σ' Επιστήμη, εν τέλει δε σε Σοφία υπό την έποψη της Φιλοσοφίας. Και την Αρχαία Ελλάδα που υπερασπίσθηκε αυτή την Παιδεία, άρα τον εξ αυτής γεννηθέντα Πολιτισμό, απέναντι στον δεσποτισμό της Ανατολής -μάρτυς, κατά το αυτόγραφο επιτύμβιο του Αισχύλου, ο «βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος»- χαράζοντας έτσι και το έκτοτε «κραταιό» σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος..