Τσίπρας: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα
Ραντεβού του χρόνου, στην 83η ΔΕΘ, την οποία όπως είπε, θα εγκαινιάσει με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
"Σε ένα χρόνο από τώρα να είμαστε όλοι καλά, ελπίζω να σας ξαναδώ όλες και όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Θα υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από 8, δυστυχώς, ολόκληρα χρόνια, θα εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή χώρα στα πόδια της"
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραχωρεί στις 13:00 συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ακόμα: "θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μπορούμε του χρόνου εδώ να συζητάμε, να διαφωνούμε, διότι δεν πετύχουμε όλοι την ίδια άποψη για το πως πρέπει να στηθεί στα πόδια της αυτή η χώρα και πως θέλουμε να οργανώσουμε το μέλλον. Πρωταρχικός στόχος και προϋπόθεση, όμως , είναι να τα καταφέρουμε. Και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Του χρόνου εδώ θα συζητάμε για το πως θα οργανώσουμε το μέλλον για το πως θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει".
Ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην Κίνα που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, καλωσόρισε τις κινεζικές εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτή και στη συνέχεια παρουσίασε τον στόχο της κυβέρνησης για οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 και ανέλυσε το σχέδιο με το οποίο θα το καταφέρει.
Ξεκαθάρισε ότι ήρθε στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ με σκοπό να μην μιλήσει για το χθες, τις πολιτικές διαφορές, ούτε για ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, κομμάτων ή προσώπων, αλλά να τολμήσει να μιλήσει "για το αύριο, που θέλουμε, μας αξίζει, και μπορούμε να έχουμε", για το "μεγάλο στοίχημα", που, όπως είπε, είναι "να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς".
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σταμάτησε να ονειρεύεται ή να ψάχνει το όνειρο του στο εξωτερικό κι αυτό πρέπει να τελειώσει, επισήμανε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως "αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει γιατί μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες".
Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν που τη χρεοκόπησε και χρέος της είναι να δημιουργήσει "την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας, την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης".
Από το Grexit στο Grinvest
Ο κ. Τσίπρας διηγήθηκε τη συζήτηση που είχε με έναν Γάλλο επιχειρηματία, από αυτούς που συνόδεψαν τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη του στην Αθήνα. Η συζήτηση έγινε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όταν πήγε να αποχαιρετίσει τον κ. Μακρόν και ο επιχειρηματίας του είπε: "Σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων, αλλά πιστεύω και ολόκληρης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόρισε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest. Δηλαδή το χαρακτηριστικό της Ελλάδας (Gr) να συνοδεύεται από τη λέξη επενδύσεις και όχι με τη λέξη έξοδος".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο.Γίνεται με σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι οι εξής:
-Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ.. Οι επενδύσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Αφορούν δηλαδή στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα. Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί είναι οι μικρομεσαίοι που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια!
-Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ.
-Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.