Τσίπρας: πήραμε σαφείς δεσμεύσεις κι όχι απλά υποσχέσεις για το χρέος
Τώρα έχουμε συμφωνία και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αναφερόμενος ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία. «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.
«Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε πως πίσω από «τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».
Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το “success story” της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη. Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».
Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.
Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.
Αναφερόμενος στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τα αντίμετρα που ψήφισε η Κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της.
Τόνισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας.