LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 02 Ιουνίου 2017 17:11

Ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λισαβόνας για το μέλλον της Ευρώπης

Συνάντηση Βίτσα-Περιστρέλο. «Δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο» το σχόλιο του Πορτογάλου υφυπουργού Άμυνας για τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα. 

Δ. ΒΙΤΣΑΣ - M. PERESTRELLO

Ταύτιση απόψεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στο όραμα για την Ευρώπη, αλλά και πλήρης προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, με τον υφυπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας, Μάρκος Περιστρέλο στην Αθήνα. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού σώματος- ελληνικής ακτοφυλακής. 

Η κυβέρνηση ήπιε το “πικρό ποτήριο” 

«Με την Πορτογαλία έχουμε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συλλογικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

«Η κυβέρνηση ήπιε το “πικρό ποτήριο” και προχώρησε στην ψήφιση όλων των μέτρων για να κλείσει επιτέλους η διαδικασία της απαίτησης για συνεχή λήψη μέτρων. Τώρα είναι η ευθύνη σε εκείνους που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν έκανε αυτό, δεν έκανε το άλλο». Εκτίμησε δε, ότι με βάση τις συγκλίνουσες απόψεις αξιωματούχων, «πρέπει να κλείσει η διαδικασία, έστω και στις 12 και 5 -που έλεγε ο Ιωάννης Χρυσόστομος- ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία, η χώρα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, να βγει στις αγορές και να φύγει από τα μνημόνια». 

"Δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο"

Να σταματήσει η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα ζήτησε Μάρκος Περιστρέλο επικαλούμενος τον μύθο του Σίσυφου. «Να παραδεχθούμε ότι δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο. Διαφορετικά, θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου θα είναι αδύνατον να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπως στον μύθο του Σίσυφου, και δεν γίνεται να το αποδεχτούμε αυτό. Ο Σίσυφος είναι ένας ελληνικός μύθος που εξηγεί καλά, ότι μόλις επιτυγχάνεις την ολοκλήρωση ενός στόχου, δεν μπορείς να θέτεις έναν καινούριο». 

Οι Έλληνες δεν πρέπει να είναι μόνοι τους, σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ακτοφυλακής, στην προσπάθειά τους για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, πρόσθεσε ο Πορτογάλος υφυπουργός Άμυνας. Eξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη της πορτογαλικής κυβέρνησης στην αποστολή τηξς Ελλάδας για την διαφύλαξη των συνόρων.

"Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν είναι αποδεκτές"

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Περιστρέλο υπογράμμισε, ότι στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Δ. ΒΙΤΣΑΣ - M. PERESTRELLO

«Αθήνα-Λισαβόνα-Μαδρίτη, χτίζουμε μια νέα προσπάθεια, για μία Ευρώπη των κερδών των ίδιων των λαών και όχι των συνεχών κερδών των ελίτ και των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

"Υπερασπιζόμαστε τα ευρωπαϊκά σύνορα"

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

 Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή πρέπει να ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και από αυτή τη θέση η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

«Όλοι εργαζόμαστε για την ειρήνη, αλλά παράλληλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διατηρώντας το επίπεδο ετοιμότητας των αμυντικών δυνάμεων» επισήμανε ο κ. Βίτσας ενώ προανήγγειλε συνεργασία με την Πορτογαλία και σε άλλα ζητήματα πέραν της άμυνας.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο