Ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λισαβόνας για το μέλλον της Ευρώπης
Ταύτιση απόψεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στο όραμα για την Ευρώπη, αλλά και πλήρης προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, με τον υφυπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας, Μάρκος Περιστρέλο στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού σώματος- ελληνικής ακτοφυλακής.
Η κυβέρνηση ήπιε το “πικρό ποτήριο”
«Με την Πορτογαλία έχουμε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συλλογικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Η κυβέρνηση ήπιε το “πικρό ποτήριο” και προχώρησε στην ψήφιση όλων των μέτρων για να κλείσει επιτέλους η διαδικασία της απαίτησης για συνεχή λήψη μέτρων. Τώρα είναι η ευθύνη σε εκείνους που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν έκανε αυτό, δεν έκανε το άλλο». Εκτίμησε δε, ότι με βάση τις συγκλίνουσες απόψεις αξιωματούχων, «πρέπει να κλείσει η διαδικασία, έστω και στις 12 και 5 -που έλεγε ο Ιωάννης Χρυσόστομος- ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία, η χώρα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, να βγει στις αγορές και να φύγει από τα μνημόνια».
"Δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο"
Να σταματήσει η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα ζήτησε Μάρκος Περιστρέλο επικαλούμενος τον μύθο του Σίσυφου. «Να παραδεχθούμε ότι δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο. Διαφορετικά, θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου θα είναι αδύνατον να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπως στον μύθο του Σίσυφου, και δεν γίνεται να το αποδεχτούμε αυτό. Ο Σίσυφος είναι ένας ελληνικός μύθος που εξηγεί καλά, ότι μόλις επιτυγχάνεις την ολοκλήρωση ενός στόχου, δεν μπορείς να θέτεις έναν καινούριο».
Οι Έλληνες δεν πρέπει να είναι μόνοι τους, σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ακτοφυλακής, στην προσπάθειά τους για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, πρόσθεσε ο Πορτογάλος υφυπουργός Άμυνας. Eξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη της πορτογαλικής κυβέρνησης στην αποστολή τηξς Ελλάδας για την διαφύλαξη των συνόρων.
"Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν είναι αποδεκτές"
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Περιστρέλο υπογράμμισε, ότι στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
«Αθήνα-Λισαβόνα-Μαδρίτη, χτίζουμε μια νέα προσπάθεια, για μία Ευρώπη των κερδών των ίδιων των λαών και όχι των συνεχών κερδών των ελίτ και των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
"Υπερασπιζόμαστε τα ευρωπαϊκά σύνορα"
Ως προς την τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή πρέπει να ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και από αυτή τη θέση η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
«Όλοι εργαζόμαστε για την ειρήνη, αλλά παράλληλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διατηρώντας το επίπεδο ετοιμότητας των αμυντικών δυνάμεων» επισήμανε ο κ. Βίτσας ενώ προανήγγειλε συνεργασία με την Πορτογαλία και σε άλλα ζητήματα πέραν της άμυνας.