LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2017 16:56

Τσίπρας για χρέος: λύση να έρθει και όποτε έρθει

«Η κυβέρνηση παλεύει για συνολική λύση στις 15 Ιουνίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός, χωρίς να αποκλείει κατάληξη σε ύστερη ημερομηνία εντός Ιουνίου.

Συνάντηση - Αλέξης Τσίπρας - Γιούρι Ράτας

«Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους μετά τη συνάντηση τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους,.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, δήλωσε πως "συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές".  Πρόσθεσε πως "εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου"  αλλά απέφυγε να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE. 

Κατά τα άλλα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Εσθονό πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, επίσης το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το προσφυγικό. Με τον Εσθονό πρωθυπουργό μάλιστα να εξάρει τη στάση της χώρας μας στην προσφυγική κρίση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που προηγήθηκαν. Όπως είπε, η Εσθονία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα καινούργιο όραμα, το οποίο μπορεί να χτιστεί στη βάση μιας σταθερής ευρωζώνης, ώστε να οικοδομηθεί η σταθερή έξοδος της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς στην Προεδρία της Εσθονίας ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για δίκαιη αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα κρατά ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, ωστόσο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυσή του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε παρελκυστική τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει -όπως σημείωσε- βήματα βελτίωσης σε σημαντικά θέματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου πως το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα αλλά ευρωπαϊκό.

«Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η γείτονα χώρα, η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».Καταλήγοντας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογο του για τις επαφές που είχε, αλλά και εκείνες που έπονται με ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, με στόχο τη σταθερότητα της περιοχής χωρίς εξάρσεις εθνικιστικές, αλλά με συζητήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

Θεοδωράκης - Tweet - Χρέος

Ράτας: Να δείξουμε ότι η Ε.Ε. είναι ενωμένη 

Θεμελιώδους σημασίας «να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά» ανέφερε από την πλευρά του ο Εσθονός Πρωθυπουργός. 

Έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθεσε ότι «είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα». 

«Ο ρόλος της Προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή και μια ισορροπία –τη βέλτιστη ισορροπία – ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάπας Λέων ΙΔ': Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί16:54Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας, με εισαγωγές ορυκτών καυσίμων16:40Σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο16:26Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»16:12Ημαθία: Έκρυβε την κοκαΐνη σε κλουβί εκτροφής σκύλων15:58Η τεχνητή νοημοσύνη στα charts: Η Xania Monet ανοίγει νέο κεφάλαιο στη μουσική15:44Βόλος: Τον απόλυτο τρόμο βίωσε γυναίκα σε είσοδο πολυκατοικίας - Την απείλησε με μαχαίρι για 100 ευρώ15:30Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου 15:16Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο - Στο νοσοκομείο δύο άτομα (εικόνες)15:02EURO: Η εθνική U19 συνέτριψε 8-0 το Λιχτενστάιν και προκρίθηκε στην Elite Round 14:48ΥΠΕΞ για ψευδοκράτος: Η Ελλάδα δε θα αποδεχτεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής14:34Από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου14:20Ολυμπιακός: Ο Μουζακίτης κατέκτησε το Golden Boy Web14:06Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα με θετική προοπτική13:52Κυπριακό: Πράσινο φως Ερντογάν σε Ερχιουρμάν για επανέναρξη διαπραγματεύσεων13:38Τέσσερις συλλήψεις για την δολοφονία του Γιάννη Λάλα13:24Θεσσαλονίκη: Νεαροί αλλοδαποί λήστεψαν παράνομο μικροπωλητή - Συνελήφθησαν και οι τρεις13:10Κρήτη: Άνδρας κατέληξε την ώρα που μάζευε ελιές12:56Συνελήφθη μέλος διεθνώς μετακινούμενης εγκληματικής οργάνωσης - Διέπραττε κλοπές από διαμερίσματα12:42Εθνική Ελλάδας: Με τη Σκωτία για τις εντυπώσεις και την.... κατάταξη της FIFA 12:28
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο