Τσίπρας: η Ελλάδα πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
Ο κ. Τσίπρας είπε μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας και σημείωσε πως οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια, που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.
Για την Ελλάδα επεσήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Γιώργος Τσίπρας.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο τόνισε πως η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.
Σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας
Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.
Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.
Σημαντική ώθηση, εξάλλου, στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου, καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Έβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί "το κεφάλι του Δράκου", όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στον Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.
Έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.
Σι Τζινπίνγκ: στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα
Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε από την πλευρά του την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.
Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.