LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 31 Αυγούστου 2025 09:17

ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης της ΔΕΘ. Τί θα περιλαμβάνει;

Μητσοτάκης

Στις κυβερνητικές συσκέψεις της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου ελαφρύνσεων και ενισχύσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για εξαγγελίες που θα αφορούν μειώσεις φόρων με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά, ενισχύσεις σε ένστολους και συνταξιούχους καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση στην αγορά από τους ιδιοκτήτες τους χιλιάδες κατοικίες που παραμένουν κλειστές.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως διαμηνύθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να μειωθούν οι φόροι στα μεσαία εισοδήματα, με παράλληλες ελαφρύνσεις και στα χαμηλότερα, να ενισχυθούν οι ευάλωτες κατηγορίες και να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό με μέτρα που θα αφορούν μειώσεις στις οικογένειες με παιδιά και παρεμβάσεις για να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας.

Το πακέτο μέτρων θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ και είναι το αποτέλεσμα των επιπλέον εσόδων που φέρνουν στον προϋπολογισμό οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και η πολιτική περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Την υπεραπόδοση αυτή πιστοποιούν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2025 ανήλθε στα 7,939 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου των 3,599 δισ. ευρώ με τα φορολογικά έσοδα στα 40,434 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,150 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Με τον «αέρα» αυτών των επιδόσεων στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα θα κλειδώσει το πακέτο της ΔΕΘ το οποίο σύμφωνα με όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα περιλαμβάνει:

-Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με έμφαση στα εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ οι οποίες θα φέρουν ελαφρύνσεις και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

- Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

- Παρεμβάσεις στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγηση των μη μισθωτών.

- Κατάργηση του υπολοίπου της προσωπικής διαφοράς για 600.000 συνταξιούχους προ του 2016 προκειμένου να λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις.

- Εισοδηματική ενίσχυση των ενστόλων που θα φέρουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά, για αυτό και αναμένεται να ανακοινωθεί πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων προς την κατεύθυνση αυτή που θα αφορά τους ιδιοκτήτες παράλληλα με διευκολύνσεις προς τους ενοικιαστές.

Συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν και για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την αγορά κατοικίας θα περιλαμβάνεται και η παράταση για ακόμη ένα έτος και το 2026 της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σημάδια "κόπωσης" στις αγορές της Νότιας Ευρώπης

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42Βόλος: Αστυνομικός κλήθηκε σε σπίτι και μαχαιρώθηκε από διαρρήκτη 10:28Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:14Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας10:00Μπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)09:46Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια (βίντεο)09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή08:34Βόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότες08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο