Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για τη δήλωση Σαπέν περί ΔΝΤ
Ανταλλαγή φραστικών πυρών ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ στον απόηχο της δήλωσης Σαπέν ότι το ΔΝΤ ζητά διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση, τη διάψευση από το Ταμείο αλλά και τη σχετική παρέμβαση Σόιμπλε.
ΝΔ: "δάκτυλος" Τσίπρα
Η ΝΔ επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και “έδειξε” τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από τη δήλωση Σαπέν.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως: «H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα, η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα. Ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».
Μαξίμου: συνωμοσιολογικά σενάρια και τζάμπα μαγκιές
“Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές”, απάντησαν κυβερνητικές πηγές
“Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές. Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός”, καταλήγει το Μαξίμου.
"Χρησμός" Σόιμπλε
Παρέμβαση έκανε και ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Δήλωσε πως «σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα, επέμεναν οι θεσμοί να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη. Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα».