Σύμπλευση Τσίπρα - Πιτέλα για άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Σε απόλυτη σύμπλευση για την αναγκαιότητα της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως ενός ζητήματος αρχής της ΕΕ, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ως σύνολο, εμφανίστηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζιάνι Πιτέλα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «επομένως πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι «πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Τζιάνι Πιτέλα ευχήθηκε στον πρωθυπουργό για την ονομαστική εορτή του, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλωσορίζει επισημαίνοντάς του πως το σύμβολο της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας, το οποίο φορούσε ο Τζιάνι Πιτέλα στη συνάντηση, «είναι σύμβολο της εκτίμησης μας για την υποστήριξή σου στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές».
«Αλλά και τώρα», συνέχισε, ο πρωθυπουργός, «γιατί οι δυσκολίες υπάρχουν». «Βέβαια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και σημαντικές επί της αρχής» τόνισε, για να σημειώσει πως πιστεύει ότι πχ αυτή η διαφωνία για την αγορά εργασίας, «δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά μια ευθύνη της ΕΕ, ως συνόλου και των ηγετών του θεσμού της Ευρώπης, να πουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Υπογράμμισε ότι «συνεπώς μια εξαίρεση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης ως συνόλου». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υποστήριξη του Τζιάνι Πιτέλα θα είναι κρίσιμη για μια ακόμη φορά και σημείωσε: «Πιστεύω ότι αυτή η μάχη δεν είναι μάχη για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, γιατί κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό από την Ευρώπη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη». «Επομένως», τόνισε, «πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη». Σχολίασε πως αυτό δεν είναι μόνο κοινή ιδεολογία μας, αλλά κοινό καθήκον.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιτέλα είπε ότι η αναγόρευσή του σε δημότη της Αθήνας τον δεσμεύει ακόμα περισσότερο να στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε και στο παρελθόν, στις νέες προκλήσεις. «Πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς, έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε. Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε, ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί», ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συμβάλει σημαντικά με τη συνεισφορά του στη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.