LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2017 15:48

Σύμπλευση Τσίπρα - Πιτέλα για άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας - Τζιάνι Πιτέλα

Σε απόλυτη σύμπλευση για την αναγκαιότητα της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως ενός ζητήματος αρχής της ΕΕ, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ως σύνολο, εμφανίστηκαν ο  Αλέξης Τσίπρας και ο Τζιάνι Πιτέλα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «επομένως πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι «πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Τζιάνι Πιτέλα ευχήθηκε στον πρωθυπουργό για την ονομαστική εορτή του, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλωσορίζει επισημαίνοντάς του πως το σύμβολο της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας, το οποίο φορούσε ο Τζιάνι Πιτέλα στη συνάντηση, «είναι σύμβολο της εκτίμησης μας για την υποστήριξή σου στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές».

Αλέξης Τσίπρας - Τζιάνι Πιτέλα

«Αλλά και τώρα», συνέχισε, ο πρωθυπουργός, «γιατί οι δυσκολίες υπάρχουν». «Βέβαια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και σημαντικές επί της αρχής» τόνισε, για να σημειώσει πως πιστεύει ότι πχ αυτή η διαφωνία για την αγορά εργασίας, «δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά μια ευθύνη της ΕΕ, ως συνόλου και των ηγετών του θεσμού της Ευρώπης, να πουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Υπογράμμισε ότι «συνεπώς μια εξαίρεση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης ως συνόλου». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υποστήριξη του Τζιάνι Πιτέλα θα είναι κρίσιμη για μια ακόμη φορά και σημείωσε: «Πιστεύω ότι αυτή η μάχη δεν είναι μάχη για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, γιατί κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό από την Ευρώπη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη». «Επομένως», τόνισε, «πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη». Σχολίασε πως αυτό δεν είναι μόνο κοινή ιδεολογία μας, αλλά κοινό καθήκον.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτέλα είπε ότι η αναγόρευσή του σε δημότη της Αθήνας τον δεσμεύει ακόμα περισσότερο να στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε και στο παρελθόν, στις νέες προκλήσεις. «Πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς, έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε. Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε, ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί», ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συμβάλει σημαντικά με τη συνεισφορά του στη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης. 

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28Καματερό: Συνελήφθη 21χρονος ο οποίος άσκησε σωματική βία σε βάρος 40χρονου19:14Ελβετία- Κραν Μοντανά: Ανακρίθηκαν οι διευθυντές του μοιραίου μπαρ 19:00Τσιάρας: Μόνο ο διάλογος οδηγεί σε λύσεις18:46Απέναντι στις επικρίσεις, ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι "τέλεια"18:32Ουκρανία: Νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών διόρισε ο Ζελένσκι18:18Ξάνθη: Κροτίδα εξερράγη στα χέρια 9χρονου – Ακρωτηρίασαν το δάχτυλό του18:04Μπλόκα αγροτών: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο - Συστάσεις για την επιστροφή εκδρομέων17:50Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά17:36Ελβετία- Κραν Μοντανά: Ομάδα Γάλλων στρατιωτικών γιατρών μεταβαίνει στην χώρα17:22Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ- Έρντογαν: Θα συζητηθούν Γάζα και Ουκρανία17:08
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο