Επικρίνει την Άγκυρα η ΕΕ αλλά συνεχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Επέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει η Άγκυρα εναντίον φερόμενων ως υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά το αίτημα της Αυστρίας για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δεν συγκέντρωσε ευρύτερη στήριξη.
Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεκλήθη την Δευτέρα στον απόηχο των απειλών Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ κι επανέλαβε πως σκοπεύει να επαναφέρει την θανατική ποινή. Η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός τέτοιου μέτρου, θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό των συζητήσεων.
«Είμαι ενάντια στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.
Επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας κράτησαν, επίσης, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο αλλά οι πλέον ισχυρές χώρες της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, υποστήριξαν τη συνέχιση των συζητήσεων, σημειώνοντας πως ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή θα επιφέρει περισσότερη ζημιά παρά όφελος.
Προσοχή σε υπερβολικές αντιδράσεις επέστησε και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. «Δεν πρέπει να σπρώξουμε την Τουρκία στην γωνία, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε υπέρμετρα, με έναν τρόπο που θα είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα, πάντως, με διπλωμάτες, ο Τζόνσον έκανε λόγο και για μια σχέση συναλλαγής με την Τουρκία, τοποθέτηση που ερμηνεύθηκε πως βάζει σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, Βρετανός διπλωμάτης, διευκρίνισε πως Τζόνσον επιθυμεί η ΕΕ να αναζητήσει τρόπους «εποικοδομητικής επιρροής στην Τουρκία» στις σκέψεις της Άγκυρας για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά να οδηγήσει την χώρα σε απομόνωση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξάλλου, τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία σε σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. «Η διακοπή των συζητήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν υπάρχει αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.