LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Νοεμβρίου 2016 21:45

Νέα σύγκρουση Μαξίμου - ΝΔ για ΕΣΡ και άδειες

Προς «ναυάγιο» και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων. Η προσωρινή ρύθμιση «χωρίς μαύρο» και οι «γαλάζιοι όροι» για συναίνεση.

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης - ΕΣΡ - κανάλια - διάσκεψη προέδρων Βουλής

Ως προάγγελος «ναυαγίου» και στην νέα Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που έχει οριστεί για την Πέμπτη, εκλαμβάνεται από πολλούς η επιμονή Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας στις διαφορετικές θέσεις τους για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, λόγω των οποίων μαίνεται με αμείωτη ένταση η μεταξύ τους κόντρα.

Από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή σε 4 κανάλια και να εισχωρήσει στην θέση της ΝΔ για πλήρη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος».

Ωστόσο, η Κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι» στην Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΡ με τον Νίκο Παππά να δηλώνει ότι «η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.  Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον, όπως έχουν κάνει ήδη Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Προσωρινή ρύθμιση «χωρίς μαύρο»

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση έχει έτοιμη, για άμεση κατάθεση στην Βουλή, την ρύθμιση-«γέφυρα», η οποία δεν θα προβλέπει «μαύρο» στα κανάλια. 

ΣτΕ - τηλεοπτικές άδειες - Μέγαρο Μαξίμου

Για να ξεπεράσει τους διάφορους νομικούς σκοπέλους, που προκύπτουν από την – αναμενόμενη να δημοσιευθεί – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και διάφορες προβλέψεις του ισχύοντος «νόμου Παππά», η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ότι πρόκειται για «αναγκαστική ρύθμιση, καθώς η αντιπολίτευση δεν συναινεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ» και ότι έτσι «υφίσταται νομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί».  

Η ρύθμιση θα προβλέπει την χορήγηση άδειας για ένα έτος αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μεταβατική περίοδο 6 μηνών για να «πιαστεί» το ελάχιστο όριο των 400 υπαλλήλων ανά σταθμό, όπως προβλέπει ο «νόμος Παππά». Για όσους δεν πάρουν άδεια, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, το κόστος των οποίων θα είναι ουσιαστικά υψηλότερο από τα 3 εκ. ευρώ του τιμήματος για την άδεια. 

Τρεις όρους για συναίνεση θέτει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία πάντως επιμένει να θέτει τρεις όρους για να «ανάψει πράσινο φως» για το ΕΣΡ: να υπάρξει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση του άρθρου 2 Α του «νόμου Παππά» - που αφαιρεί την αρμοδιότητα χορήγησης αδειών από το ΕΣΡ- όπως και του περιορισμού των αδειών σε μόλις 4, ενώ τρίτη προϋπόθεση είναι να απαρτίζουν το ΕΣΡ μόνο «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους».

Συνέντευξη Τύπου - Κώστας Τσιάρας - Νίκος Δένδιας - ΕΣΡ

«Εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει να αφήσει την αδιαλλαξία, θα μπορούσαμε να βρούμε πλαίσιο συνεννόησης, μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο», τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση των όρων της ΝΔ για συναίνεση στο ΕΣΡ.

Λοβέρδος κατά πάντων

Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ. Παππάς να επιβάλει  μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ. Ραντεβού στη διάσκεψη Προέδρων», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωση του, με την οποία επιτίθεται και στην ΝΔ και στην Κυβέρνηση. 

Για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ έχουν προταθεί τρία πρόσωπα: ο Ροδόλφος Μορώνης από την Κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος από την Νέα Δημοκρατία και ο Μιχάλης Σταθόπουλος από Το Ποτάμι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40Σαντορίνη: Συνελήφθη 48χρονος που πουλούσε "πειρατικά" συνδρομητικά κανάλια19:26Σοβαρό τροχαίο στο Παγκράτι με παράσυρση πεζής19:12Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Έκανα 5-6 διαφορετικές προτάσεις που δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους18:58Κακοκαιρία: Πάνω από 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική - Πού χρειάστηκαν περισσότερο παροχή βοήθειας18:44Formula 1 - Λάντο Νόρις: Χαίρομαι που είχα αυτό το κάπως άσχημο ξεκίνημα18:30Η ΕΕ δεν έχει λάβει επισήμως το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία – Θα το συζητήσει στη σύνοδο κορυφής της G2018:16Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με την Λίνα Μενδώνη - Η ατζέντα της συνάντησης18:02Βόρεια Κέρκυρα: Πρωτοβουλίες για άμεση χρηματοδότηση και κήρυξη έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας17:52Ζελένσκι: Η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να διαλέξει την απώλεια αξιοπρέπειας ή τον κίνδυνο να χάσει έναν βασικό εταίρο17:42Εισαγγελική παρέμβαση από Άρειο Πάγο για τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων17:32Κακοκαιρία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Ιωάννινα και Άρτα – Εκτεταμένα προβλήματα σε Ήπειρο και Ιόνιο (εικόνες)17:22Αριστοτέλης Μυστακίδης: Η ΕΕΑ χορήγησε άδεια για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΚΑΕ ΠΑΟΚ17:12Κύκλωμα καζίνο: Η απάντηση του φερόμενου ως αρχηγού στον Σπύρο Μαρτίκα17:02Βορίζια: Ελεύθερος με όρους ο πατέρας Φραγκιαδάκης - Απαγορεύεται να γυρίσει στο χωριό16:52Κατολίσθηση βράχων στην ΕΟ Λάρισας – Κοζάνης: Διακοπή της κυκλοφορίας, μη ασφαλές το οδόστρωμα (εικόνες)16:42
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο