Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για το χρέος
«Η σημερινή διάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ανάκαμψης, αλλά και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Ευρωαραβικής Συνόδου «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.
Σημείωσε ειδικότερα:
Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.
Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια - ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού». «Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ' ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».
Μια χώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
Το Δεκέμβριο η συζήτηση για πλεονάσματα και χρέος
Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί βάρος, εξ ου και στη συμφωνία επιδιώξαμε οι μεταρρυθμίσεις να συνδυαστούν με τις απαραίτητες ενέργειες από τους εταίρους για το χρέος. Οι εταίροι δεσμεύτηκαν για βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες για το χρέος.
«Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων για το χρέος. Άποψη μας είναι ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις τόσο για τις επόμενες παρεμβάσεις για το χρέος, όσο και για τα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος μας, σημείωσε, είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι ευκαιριακό. Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, σημείωσε.
Χρειάζονται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος.
Επισήμανε, ακόμη, τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, με τη γεωγραφική της θέση, σημειώνοντας: «είμαστε βασικός ενεργειακός παίκτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με πολλά έργα σε εξέλιξη».
Μετά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιορδανίας, αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις και Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας.
Κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δρ. Τζαβάντ Ανάνι, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, οι ελληνο-αραβικές σχέσεις, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.