Σκληρή κόντρα για την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης
Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η σύνθεση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η εν λόγω επιτροπή αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς όπως τονίζουν, δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη εμπειρία. Ερωτήματα εγείρονται και για την επιλογή του Γιώργου Κιμούλη, ενώ ήδη από την επιτροπή υπάρχει και η πρώτη παραίτηση μετά τον σάλο που ξέσπασε.
Συγκεκριμένα, την παραίτησή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κοινοποίησε ο Πέτρος Παραράς, μετά τις κατηγορίες για σχέσεις με την Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή , είχε κάνει λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος καταγγέλλοντας: «Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα».
Ο κ. Παραράς στην επιστολή παραίτησής του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «δεν επιτρέπει σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό του ήθος» ενώ συμπληρώνει ότι «η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα».
Σχολιάζοντας την παραίτηση του κ.Παραρά, το Ποτάμι μεταξύ άλλων αναφέρει πως αυτό αποδεικνύει την ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το σοβαρό ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος, ενώ για φθηνά «show» μίλησε η Φώφη Γεννηματά.
Μετά τα χθεσινά «πυρά» που δέχθηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση υπεραμυνόμενη της επιλογής των μελών της Επιτροπής. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο.
Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν ειδική μνεία στο Ποτάμι και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Θεοχάρη, που «στην κανιβαλική προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, εμφανίζουν μέλος της ως συνεργάτη της χούντας. Αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;».
«Ψεύδεται και παραπλανά η κυβέρνηση» απαντά ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος προτρέπει τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού πριν μιλήσουν για κανιβαλισμό να αναλογιστούν πρώτον ότι η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι συγκεκριμένη και τυπική με επίκεντρο τη Βουλή. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση συγκρότησε μια Επιτροπή με όρους επικοινωνίας επιλέγοντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο. Τρίτον ότι ο συμβολισμός της Επιτροπής ακυρώνεται με την τοποθέτηση ενός ανθρώπου που είχε συμμετάσχει σε ανάλογη Επιτροπή επί Χούντας. «Πρώτη η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της παίζει με τους θεσμούς και ακυρώνει μια τόσο σημαντική υπόθεση όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος» καταλήγει ο ίδιος.
Ευθείες βολές και ειρωνικά σχόλια προς την κυβέρνηση για την επιλογή Κιμούλη στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος εξαπέλυσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Καραμανλής, Παπανδρέου και Σημίτης επέλεξαν τη Βουλή για την αναθεώρηση σε αντιπαραβολή με την πρακτική του νυν πρωθυπουργού, αυτό θυμίζει δικτατορία», ανέβασε τους τόνους και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ μη δημοκρατικό κόμμα.
«Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να δραστηριοποιείται και να κινητοποιείται όλο ο λαός στη συζήτηση για το Σύνταγμα», απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος με τον Νικήτα Κακλαμάνη να καταθέτει ότι η αναθεώρηση Συντάγματος είναι κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία.