Στην αντεπίθεση το Μαξίμου για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης
Στην αντεπίθεση πέρασε το Μαξίμου για το θέμα της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο.
«Το έργο της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να υποκαταστήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν κατά γράμμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση όμως δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματα της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» αναφέρει η ίδια πηγή του Μαξίμου.
Σημειώνει δε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο Ποτάμι και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Θεοχάρη, που «στην κανιβαλική προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, εμφανίζουν μέλος της ως συνεργάτη της χούντας. Αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;».
«Ψεύδεται και παραπλανά η κυβέρνηση» απαντά ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος προτρέπει τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού πριν μιλήσουν για κανιβαλισμό να αναλογιστούν πρώτον ότι η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι συγκεκριμένη και τυπική με επίκεντρο τη Βουλή. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση συγκρότησε μια Επιτροπή με όρους επικοινωνίας επιλέγοντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο. Τρίτον ότι ο συμβολισμός της Επιτροπής ακυρώνεται με την τοποθέτηση ενός ανθρώπου που είχε συμμετάσχει σε ανάλογη Επιτροπή επί Χούντας.
«Πρώτη η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της παίζει με τους θεσμούς και ακυρώνει μια τόσο σημαντική υπόθεση όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος» καταλήγει ο ίδιος.
Η επίθεση από την αντιπολίτευση
Για τεχνάσματα αποπροσανατολισμού έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, όπου τόνισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».
«Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει, δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας μας. Ας αφήσουν τα φθηνά «show» και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα», σημείωσε χθες η Φώφη Γεννηματά.
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό σύνταγμα. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους», τόνισε το Ποτάμι.