LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2016 20:20

Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση

Χωρίς τον δήμαρχο Καισαριανής η παράδοση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο. Βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόδοσή του.

Αλέξης Τσίπρας - Σκοπευτήριο - Καισαριανή - ομιλία

Ως ιδιαίτερη τιμή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρουσία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο και τον λαό της περιοχής.

«Η σημερινή ημέρα έχει μια συναισθηματική φόρτιση. Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση.

«Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με την πράξη αυτή αποστέλλεται και το μήνυμα πως η ελληνική δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η απόδοση του Σκοπευτηρίου συνιστά και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως έγινε και με την απόδοση του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους επί δεκαετίες αγώνες των δημάρχων της Καισαριανής για την απόδοση του Σκοπευτηρίου και πρόσθεσε ότι με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται τελεσίδικα, όπως τελεσίδικη είναι η απόφαση του λαού μας να αντιστέκεται διαχρονικά στους καταπιεστές, όπως τελεσίδικη είναι η απόφασή του να αγωνίζεται εναντίον του φασισμού.

Αλέξης Τσίπρας - Σκοπευτήριο - Καισαριανή - ομιλία

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές. Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή. «Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά;» είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.

«Η θυσία της Πρωτομαγιάς του '44 φωτίζει την ιστορία της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δεν ανήκει μόνο εκεί, ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, ανήκει σε κάθε αντιφασίστα, μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, ανήκει σε κάθε Έλληνα που έταξε την ζωή του στον αγώνα κατά του φασισμού», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι στην Καισαριανή εκτελέστηκαν, επίσης, Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης αυτής, ειδικά σήμερα, στην Ευρώπη.

«Να δείξουμε σαν φάρο την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, απέναντι στους πρόσφυγες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν η ιστορία δεν ξεγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους γράφουν σβάστικες, τα σύμβολα του φασισμού. «Ποτέ ξανά στον τόπο μας δεν θα ‘χει καρπούς η φασιστική ιδεολογία», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι «καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ».

Αλέξης Τσίπρας - Σκοπευτήριο - Καισαριανή - ομιλία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην «Χαμένη 'Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας για αυτήν την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω. «Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.

Ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο «Καταχνιά», το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση. Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Χ. Λεοντής», στον Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «τον χώρο» , όπως είπε, «για τον οποίο γράφτηκε το έργο».

Πριν ανέβει στο βήμα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια από ομάδα διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν το χώρο, ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων για τους απωθήσουν.

Πολιτική κόντρα για το Σκοπευτήριο

Η παράδοση του Σκοπευτηρίου εξελίχθηκε σε πολιτική κόντρα, καθώς ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καισαριανής στον ΑΝΤ1, «δεν μπορεί εμείς να είμαστε μαϊντανοί σε μια φιέστα για την πολιτική εξιλέωση της κυβέρνησης».

Ο κ.Σταμέλος προτάσσει ως επιχείρημα για την άρνηση του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι, το Σκοπευτήριο έχει κερδηθεί με πολυετείς αγώνες από όλους τους Δήμους της περιοχής. «Η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού που και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δε του χαρίστηκε από κανέναν. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εξιλέωσης της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατηγορεί τον δήμαρχο ότι επιλέγει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται ότι «ο δήμαρχος Καισαριανής ο οποίος πρόσκειται στο ΚΚΕ και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του Σκοπευτηρίου. Το ΚΚΕ άλλωστε υπερψήφισε τη ρύθμιση». Παράλληλα, τονίζεται ότι η απόδοση του σκοπευτηρίου στο δήμο είναι μια ιστορική δικαίωση που ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο. «Ο δήμαρχος απλώς εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις, τις οποίες ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα θυμάται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: τα Rafale κλείνουν την πόρτα κάθε απειλήςΧθες 14:30 | Ειδήσεις

Ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η παραλαβή και των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το μήνυμά του στην Τουρκία.

Rafale: Στην Τανάγρα τα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά (εικόνες)Χθες 13:06 | Ειδήσεις

Η Ελλάδα υποδέχθηκε τα πρώτα υπερσύγχρονα Rafale, "στολίδι" της 332ης μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Το συγκινητικό μύνυμα του Πύργου Ελέγχου. 

Μητσοτάκης - Κασουλίδης: τα Βαρώσια και η αντεπίθεση στην Τουρκία (εικόνες)Χθες 20:48 | Ειδήσεις

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για τις προκλήσεις της Άγκυρας και άλλα “καυτά” ζητήματα, όπως η Ενέργεια.

ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: εκλογή προέδρου από την βάσηΧθες 17:18 | Ειδήσεις

Σε μια κίνηση-έκπληξη, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Το Πρωινό” - Αγγελόπουλος: οι περισσότερες γυναίκες κάνουν παιδί για να ζητούν διατροφές (βίντεο)11:19Μπακς- Αντετοκούνμπο: “Διαστημικός” Giannis και σπουδαία νίκη11:06Νέα φορολοταρία: πότε κληρώνει, πόσα πληρώνει10:53Australian Open – Τσιτσιπάς: Πρόκριση με δυσκολία10:42Έφερναν ναρκωτικά, τσιγάρα και φυτοφάρμακα από την Τουρκία (εικόνες)10:30“The 2Night Show” - Έρρικα Μπίγιου: Το χυδαίο φλερτ και η αντίδρασή της (βίντεο)10:17Kim Kardashian: “Σεισμός” στο Instagram με τη σέξι πόζα της φορώντας μαγιό!10:05Ομαδικός βιασμός Γεωργίας – Κατάθεση 27χρονου: όλα έγιναν με απόλυτη συναίνεση09:51Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια - Κλειστός σταθμός του Μετρό09:38Βουλιαγμένη: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε πεζή 09:25Ομαδικός βιασμός 24χρονης – Ζιώγας: δεν υπάρχει περίπτωση καταστροφής στοιχείων09:13Σχολικό λεωφορείο πήρε φωτιά εν κινήσει (εικόνες)08:59Ηγουμενίτσα: Βανδάλισαν το νεκροταφείο (εικόνες)08:46Πέθανε ο Νίκος Κατσαρός 08:32Μπόρις Τζόνσον: Πώς τα κορονοπάρτι μπορεί να οδηγήσουν στην αποπομπή του08:19Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Παράταση στα μέτρα με “βαριά καρδιά”08:05Νέα Ορλεάνη: Οικογένεια νεκρή σε φλεγόμενο σπίτι (εικόνες)07:51Ανεργία - ΕΛΣΤΑΤ: 13,3% τον Νοέμβριο07:38Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα εισβάλλει στην Ουκρανία και θα το “πληρώσει ακριβά”07:24“The 2Night Show” – Θοδωρής Αθερίδης: χαλαρώνω με το ότι μεγαλώνω07:11
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο