Τρία “καυτά” μέτωπα για την κυβέρνηση
Συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τον στρατηγικό σχεδιασμό ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και της Συνόδου του Νότου, στην Αθήνα την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στο μέτωπο της οικονομίας καθώς ξέρει ότι εκεί θα κριθούν τα πάντα, ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι αισιόδοξα.
Η “συμμαχία του Νότου”
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπάσει τον άξονα των σκληρών του Βορρά και απέναντι στο Βερολίνο να δημιουργήσει μια συμμαχία του Νότου.
Την Παρασκευή θα δεχθεί στην Αθήνα τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι, τον Αντόνιο Κόστα και τους ηγέτες της Κύπρου και της Μάλτας για να δημιουργήσουν μια γραμμή αντι-λιτότητας απέναντι στη Μέρκελ και στους δορυφόρους της.
Ωστόσο τα καμπανάκια από τους Ευρωπαίους συνεχίζονται. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα το 2018 εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρους του Eurogroup δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.
Την αναγκαιότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, έστω και με “βαριά καρδιά” υπογράμμισε και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Μερικά από αυτά που κάνουμε στοιχειώνουν τα όνειρα μας, αλλά δεν έχουμε άλλη πολιτική οδό. Τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά πολιτική αναγκαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της Αριστεράς, πρέπει να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Αλεξιάδης.
“Καυτό” φθινόπωρο για το Μαξίμου
Το φθινόπωρο αναμένεται “καυτό” για το Μαξίμου που δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από την Πορτογαλία, τόνισε ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα", διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα αυτές οι μεταρρυθμίσεις να ακυρωθούν, δημιουργεί τελικά πρόβλημα στην ίδια τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε στην Real News, πως «η κυβέρνηση αυτή έχει βαρύ παρελθόν κακής διαπραγμάτευσης. Συνηθίζει να σαλπίζει ηρωικές εφόδους, για να υποτάσσεται τελικά και να υπογράφει ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις.
Η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι θα βγει να μας πει σε λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ; Με ποια αξιοπιστία θα μιλήσει; Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει έναν πρωθυπουργό που η διακυβέρνησή του είναι ρεσιτάλ κωλοτούμπας; Η πολιτική απάτη έχει πια στην Ελλάδα ονοματεπώνυμο. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θεωρεί ότι «τηρούνται τα πάντα κατά γράμμα, με βάση τις υποδείξεις του κουαρτέτου, με βάση τις υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου, διότι αυτό εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας που έχει εντολή να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεωδοράκης, εκτιμά πως «συνολική συζήτηση για το χρέος δεν θα δεχτούν οι δανειστές πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Άρα αυτή η κουβέντα πάει για το τέλος του ’17».
Ήδη πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο αναζητά όπλα για να γεμίσει την πολιτική φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο καθώς το καλάθι των παροχών είναι σχεδόν άδειο.