“Παράθυρο” στην ιδιωτική ασφάλιση “άνοιξε” ο Κατρούγκαλος
Τη θέση του ότι δεν είναι εγγενώς αρνητικός στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης, αρκεί να είναι συμπληρωματικός, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.
Όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, ήταν ο ίδιος που είχε προτείνει στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς την ίδρυση ενός επαγγελματικού Ταμείου, ώστε να μειωθούν οι εισφορές τους στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης.
Παράλληλα, τόνισε ότι, το νέο Ασφαλιστικό δίνει τα γενναιότερα ποσοστά αναπλήρωσης από όλα τα προηγούμενα συστήματα και ότι, κινείται κόντρα στο κύμα των αλλαγών των ασφαλιστικών συστημάτων σε άλλες χώρες.
Ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννίτσης, παίρνοντας από την πλευρά του το λόγο, σημείωσε ότι, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο ενός σημαντικού και ολοένα διευρυνόμενου τμήματος του πληθυσμού.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, Χριστόφορος Σαρδέλης, από την άλλη, υπογράμμισε ότι, οι διεθνείς τάσεις στην ασφάλιση προβλέπουν τρεις πυλώνες: το δημόσιο, τον επαγγελματικό και τρίτον την προαιρετική ατομική ασφάλιση.
Εφαρμογή του μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις ζητεί το κουαρτέτο
Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο έστειλαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος και χρειάζονται και άλλα μέτρα.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι, θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι, δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, καθώς ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά. Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς την ίδια απαίτηση έχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει δικό της το πρόγραμμα.
Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, επέμεινε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας ως πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν στον πρώτο έλεγχο απο το κουαρτέτο.
Χουλιαράκης: θέλουμε μείωση πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2018
«Η δέσμευση είναι δέσμευση και πρέπει να τιμήσουμε την δέσμευση μας εάν θέλουμε να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, και δη αυτού για το 2018.
«Ωστόσο», προσέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης - βάζοντας για πρώτη φορά από επίσημο βήμα ζήτημα αλλαγής του όρου του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και την επόμενη δεκαετία - «χρειάζεται να αναθεωρήσουμε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Προτίμηση μας είναι ένας σημαντικά χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, της τάξης του 1,5%-2%».
Ρέγκλινγκ: Πρέπει όλη η Κυβέρνηση να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις
«Το τρίτο πρόγραμμα έχει πολλές μεταρρυθμίσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσουν αυτά που πρέπει να συμβούν μέσα στους επομένους μήνες. Η δέσμευση δεν ίδια παντού σε όλο το εύρος της κυβέρνησης και αυτό πρέπει να διορθωθεί» είπε ο επικεφαλής του ESM μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας παράλληλα οτι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Σε θέση μάχης για τα εργασιακά
Συναντήσεις στο υπουργείο εργασίας πραγματοποιήθηκαν, χθες και σήμερα, μεταξύ της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και κοινωνικών και εργοδοτικών φορέων. Στη συζήτηση τέθηκε κυρίως το ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, με τους φορείς να ζητούν ομόφωνα την επαναφορά της «αρμοδιότητας» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ωστόσο, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι τριετίες, με τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη να δηλώνει ότι «από το 2017 βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπεται ενιαίος κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες», ενώ τόνισε ότι εξετάζεται η κατάργηση ορισμένων υπερβολικών ρυθμίσεων, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, και επεσήμανε τον ανεξάρτητο ρόλο της επιτροπής.