Παπαδημούλης: Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, μετά την χθεσινή της στάση στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε ότι δεν κινδυνεύει καθόλου η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση.
«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της Βασιλικής Κατριβάνου, αλλά τη σέβομαι απόλυτα και θεωρώ ότι η παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα την τιμά, καθώς και η ίδια και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν με εντολή υλοποίησης αυτής της δύσκολης συμφωνίας.
Κατά τα άλλα, η κυβερνητική συνοχή και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση δεν κινδυνεύει καθόλου. Αντιθέτως θα έλεγα ότι με το νομοθετικό πακέτο που ψηφίστηκε πριν λίγες ώρες αφήνουμε τα πολύ δύσκολα πίσω μας και τώρα περιμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης, που είναι σημείο καμπής, καθώς ολοκληρώνει τουλάχιστον το 70% του περιεχομένου του τρίτου μνημονίου και αποτελεί την απαρχή μιας αλυσίδας θετικών ειδήσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ρ/σ "Παραπολιτικά FM" και αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης, υποστήριξε ότι, «είναι η ώρα να κάνουμε ένα ταμείο, έναν απολογισμό και να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που απαιτούνται και στο κόμμα και στην κυβέρνηση.
Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να πολλαπλασιάσουν την προσπάθεια για την στροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που απαιτεί και από τη δική μας πλευρά βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και της διαχειριστικής μας επάρκειας, αλλά και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.
Σε αυτά τα σημεία νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί και ο πρωθυπουργός. Είναι η ώρα να κάνουμε ένα ταμείο, έναν απολογισμό και να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που απαιτούνται και στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Αυτό είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο.
Το κόμμα πρέπει να οργανώσει με γοργούς ρυθμούς την επιτάχυνση των διαδικασιών για το συνέδριό του, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με το κοινωνικό και λαϊκό ρεύμα, που τον εξέλεξε στην κυβέρνηση δύο φορές.
Για τον δε κυβερνητικό ανασχηματισμό, νομίζω ότι το πότε θα γίνει και το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του θα το επιλέξει συλλογικά το κόμμα και η κυβέρνηση, αλλά θεσμικά αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και δεν προαναγγέλλεται. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θετικές ειδήσεις που θα αρχίσουν να παράγονται τις επόμενες μέρες για να έρθει μια ώρα αρχύτερα η περίφημη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Τέλος και σχολιάζοντας το επίμαχο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, «τις τελευταίες μέρες η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου-Σόιμπλε έχει μειωθεί και έχουν συγκλίνει οι πάντες στο ότι το ελληνικό, δημόσιο χρέος χρειάζεται μια σοβαρή ελάφρυνση, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Όσοι ήθελαν την αναβολή των πάντων για μετά το 2018, όσοι ανήκουν στη "σχολή Σόιμπλε" εν ολίγοις, έχουν αναγκαστεί να κάνουν βήματα υποχώρησης.
Πριν λίγες ώρες, ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι η κα Μέρκελ έδωσε εντολή στον κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα και να γίνουν βήματα και στον τομέα της ελάφρυνσης. Ακόμα δεν έχει "κλειδώσει" το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που δίνει προοπτικές.
Για πρώτη φορά φεύγουμε από μια αόριστη υπόσχεση για το δημόσιο χρέος και πάμε σε έναν δεσμευτικό, οδικό χάρτη, όπου θα περιμένουμε πώς ακριβώς αυτό θα αποτυπωθεί στην απόφαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί αυτός ο χάρτης να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια και δεσμευτικότητα και η ελάφρυνση του χρέους να είναι όσο πιο ουσιαστική γίνεται.
Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό, καθώς το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί πολύ στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Μια θετική λύση για την Ελλάδα θα αποτελέσει προάγγελο μιας θετικότερης αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος για όλη την Ευρώπη.