Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι επαναπροώθησε 11803 πρόσφυγες
Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του από τη διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων ότι έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα από τα Σκόπια 11. 803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα.
«Δηλαδή μας λένε ότι έχει περάσει παράνομα πληθυσμός όσο και μια “Ειδομένη”. Μα τότε, ο καταυλισμός στα σύνορα θα είχε αδειάσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, ενώ την ίδια στιγμή πηγές του αρμόδιου υπουργείο χαρακτηρίζουν εντελώς ανυπόστατα τα όσα αναφέρει το υπ. Εσωτερικών των Σκοπίων.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 15 Μαΐου έχουν φτάσει στη χώρα μας 155.837 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στη γειτονική Ιταλία 3.857 σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν καθημερινά στελέχη του ΔΟΜ στα νησιά, από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.
Στις853.650 ανέρχονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του 2015 ενώ το 2014 έφτασαν συνολικά 34.442.
Σύμφωνα με έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol, υπολογίζεται ότι ο τζίρος της παράνομης διακίνησης μεταναστών τον προηγούμενο χρόνο έφθασε τα 5-6 δισ. ευρώ, εφόσον όσοι αποφασίζουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι χρησιμοποιούν λαθροδιακινητές.
Τις υπηρεσίες εγκληματικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στις προσφυγικές διαδρομές χρησιμοποίησαν για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 εννιά στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την έκθεση.Αναφέρει, μάλιστα, ότι υπάρχουν περίπου 250 σημεία, όπου μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους διακινητές εντός αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, παρά τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών, 735 άτομα έχουν περάσει από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Καθώς όσοι έρχονται μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας απαγορεύεται να φύγουν από τα νησιά έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους, σε Χίο και Λέσβο έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνέχεια επεισόδια.