LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Μαΐου 2016 15:30 | Ανανέωση: 17 Μαΐου 2016 22:24

Τσίπρας: Τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή για την Ελλάδα

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πρωθυπουργός - Τσίπρας - εγκαίνια - κατασκευή - Trans-Adriatic Pipeline - TAP

Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό.

Όπως ανέφερε, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.

Πρωθυπουργός - Τσίπρας - εγκαίνια - κατασκευή - Trans-Adriatic Pipeline - TAP

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία του έργου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια μπορεί να  γίνει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.

Πρωθυπουργός - Τσίπρας - εγκαίνια - κατασκευή - Trans-Adriatic Pipeline - TAP

Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».

Πρωθυπουργός - Τσίπρας - εγκαίνια - κατασκευή - Trans-Adriatic Pipeline - TAP

Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.

Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη των προγραμματισμένων του συναντήσεων έκανε δυο αναρτήσεις στο Twitter, αναφερόμενος στη σημασία του έργου.

Αλέξης Τσίπρας - twitter - ανάρτηση - αγωγός φυσικού αερίου TAP

Τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε.

Αλέξης Τσίπρας - Θεσσαλονίκη - Αγωγός φυσικού αερίου - TAP - εγκαίνια - ομιλία

Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

AP - Θεσσαλονίκη - αγωγός φυσικού αερίου - TAP - εγκαίνια - συνάντηση - Αλέξης Τσίπρας - Γκιόργκι Κβιρικασβίλι

ΝΔ: Ας ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας ο κ. Τσίπρας

Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με αφορμή τα εγκαίνια του TAP,  παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, έκαναν την ακόλουθη  δήλωση:

«Τον Φεβρουάριο του 2013 η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TAP, ενώ η Ελληνική Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, επικύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας TAP και του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε την εν λόγω συμφωνία.

Τότε, έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος από την κατασκευή του αγωγού, ότι ήταν ανυπόστατες οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για δημιουργία 8.000 - 10.000 θέσεων εργασίας, ότι δεν αναβαθμιζόταν ο γεω-ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας. Σήμερα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε, οργανώνει φιέστες στη Θεσσαλονίκη για να πανηγυρίσει τα εγκαίνια του αγωγού.

Αναμένουμε, ως ελάχιστη ένδειξη σύνδεσης με την πραγματικότητα, ότι έστω και τώρα θα αναγνωρίσει την ορθότητα της απόφασης της τότε Κυβέρνησης. Ας ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, θα βρεθεί για μια ακόμα φορά ανακόλουθος και αναξιόπιστος στα μάτια του ελληνικού λαού».

Αγωγός Φυσικούς Αερίου - TAP - Θεσσαλονίκη - Εγκαίνια - Τελετή - Αλέξης Τσίπρας

Το Ποτάμι: O αγωγός TAP αφορμή για νέα πορεία ανάκαμψης

«Οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θα απορροφήσουν εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκατόν πενήντα νέες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα «οικονομικά» οφέλη από τον αγωγό TAP. Παράλληλα ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας αφού η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε, ειδικά στην αποβιομηχανοποιημένη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης».

Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του σήμερα το μεσημέρι στην τελετή για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΧθες 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)Χθες 22:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο