Έρχεται το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα
Με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, εισάγεται την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο με τα εναπομείναντα για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέτρα, στη Βουλή.
Στη συνεδρίαση που έγινε χθες στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του και του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκε η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο λεγόμενος «κόφτης», ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης, τα κόκκινα δάνεια, οι έμμεσοι φόροι και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και θα πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου.
Για τον λόγο αυτόν, την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Η λειτουργία του «κόφτη»
Για την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στα έσοδα και τις δαπάνες, για τις οποίες θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται από τη συμφωνία και στην περίπτωση που δεν εκδοθεί, θα ενεργοποιείται οριζοντίως ο «κόφτης», με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές.
Η ενεργοποίησή του θα αφορά μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και θα βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat, που βγαίνουν κάθε Απρίλιο και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, θα αφορά μόνο σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής σε συγκεκριμένες αποκλίσεις.
Για τις αποκλίσεις αυτές, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να αποφευχθεί η ενεργοποίησή του «κόφτη».
Η συζήτηση για το χρέος
Στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου βρέθηκε και το ζήτημα του χρέους. Αυτό που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, είναι ένα σαφές σχέδιο βάσει της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης των Υπουργών της Ευρωζώνης, το οποίο θα καθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.
Κρίσιμο ζήτημα είναι και η πρόβλεψη αυτός ο μηχανισμός να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, αλλά να διατηρεί αυτόματα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.