Κυρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες για μη μείωση των ελλειμμάτων τους
Τη διαδικασία κυρώσεων κατά χωρών που δεν έχουν κάνει «επαρκείς προσπάθειες» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά.
Οι χώρες που αναμένεται να δουν πρώτες τις κυρώσεις είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς το κολέγιο που συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου συμπέρανε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει «επαρκείς προσπάθειες» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της EurActiv.com.
Το κολέγιο συζήτησε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια δέσμη συστάσεων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις 18 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού, υπήρξε μια «ευρεία αναγνώριση» ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι περιπτώσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ισπανία έχει προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν όχι μόνο για τις προσπάθειές της να μειώσει το έλλειμμα από 9% του ΑΕΠ στο 5% του ΑΕΠ, αλλά να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με το έλλειμμα δεδομένης της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Η Ισπανία θα πάει στις κάλπες και πάλι στις 26 Ιουνίου, αφού οι Σοσιαλιστές απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.
Αλλά πηγές της ΕΕ εξήγησαν ότι τα «δεδομένα είναι πολύ σαφή» και δείχνουν ότι ούτε η Μαδρίτη ούτε η Λισσαβόνα έκανε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές προσπάθειες για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το υποχρεωτικό του 3% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, ο Επίτροπος για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, θέλει μια ενιαία προσέγγιση προκειμένου να αποφευχθεί πιθανές καταγγελίες από την Πορτογαλία για ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι σε μεγαλύτερα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία.
Μόλις η Κομισιόν εκδώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα, η σύσταση για την επιτάχυνση της διαδικασίας θα περάσει στο Συμβούλιο Ecofin.
Πριν από την παρουσίαση της επόμενης εβδομάδας, ο Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θα καθορίσουν ποια πρόσθετα παρεμβατικά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.