Ο Τύπος της Τουρκίας για την ένταση στις Οινούσσες
Το σκηνικό έντασης γύρω από τις Οινούσσες αποτελεί θέμα «πρώτης γραμμής» για τα έντυπα της Τουρκίας. Η Hurriyet σε δημοσίευμα με τίτλο, «Ένταση στη νησίδα Πασά στο Αιγαίο», επικαλείται το δημοσίευμα της «Καθημερινής», σχετικά με την απόφαση του ΥΕΘΑ για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
« Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος φέρεται να αποφάσισε την παρουσία στρατιωτικής δύναμης και τη δημιουργία ελικοδρομίου στη νησίδα Πασάς -ανατολικά των Οινουσσών, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 3 – 4 μιλίων από τα τουρκικά παράλια.
Η ε/φ «Καθημερινή» έγραψε ότι ο Καμμένος έλαβε αυτή την απόφαση μετά τις χαμηλές πτήσεις που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη νησίδα Πασάς και τις παρακείμενες Οινούσσες, «για λόγους προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο δυτικό Αιγαίο» (τα εισαγωγικά είναι του κειμένου).
Η Καθημερινή αναφέρει ότι «οι πιλότοι των ελληνικών πολεμικών ελικοπτέρων στη Χίο συμμετέχουν στις εργασίες έρευνας - διάσωσης στο Αιγαίο, και στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πετούν μία φορά την εβδομάδα πάνω από τη νησίδα Πασά και τις Οινούσσες και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Οι Έλληνες πιλότοι των ελικοπτέρων, όταν αυτά βρέθηκαν πάνω από τη νησίδα Πασά προειδοποιήθηκαν από την Τουρκία “Πετάτε πάνω από τουρκικό έδαφος. Επιστρέψατε”. Μέχρι να απογειωθούν τα τουρκικά αεροσκάφη και να κάνουν την αναχαίτιση, τα ελληνικά ελικόπτερα είχαν επιστρέψει στη Χίο».
Επιπλέον, το δημοσίευμα στην Καθημερινή ισχυρίζεται ότι με την κατασκευή ελικοδρομίου στη νήσο Πασά, τα ελληνικά ελικόπτερα δε θα πραγματοποιούν μόνο πτήσεις πάνω από το νησί, αλλά και προσγείωση και απογείωση. Μεταξύ άλλων, έχει ειπωθεί ότι θα γίνεται και λειτουργία του Πάσχα. Για την Ελλάδα, η νησίδα Πασάς είναι ένα από τα νησιά του δήμου των Οινουσσών που ανήκουν στο νομό της Χίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η νησίδα Πασάς, συνολικής επιφάνειας 2.5 τχλμ, δεν έχει κανέναν κάτοικο. Μία γαλλική εταιρία είχε κατασκευάσει ένα φάρο το 1863, και υπάρχει ελληνικό παρατηρητήριο».
Τurkiye: Θερμές στιγμές στο Αιγαίο
«Σε επεισόδιο που συνέβη προχθές στο Αιγαίο (σσ : το δημοσίευμα δεν αναφέρει το ακριβές σημείο στο Αιγαίο, όπου εκτυλίχθηκε το επεισόδιο), δύο Έλληνες ψαράδες έλαβαν προειδοποίηση από ομάδες της τουρκικής Ακτοφυλακής, όταν πέρασαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή κατέφθασε και το ελληνικό Λιμενικό μετά από σχετική έκκληση των ψαράδων.
Το επεισόδιο, κατά το οποίο πλοία της τουρκικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού βρέθηκαν αντικριστά σε απόσταση 2 μέτρων διήρκησε περίπου δύο ώρες. Η ένταση έληξε με τα πλοία των δύο πλευρών να επιστρέφουν στα παράλια των χωρών τους».
Η είδηση έχει αναρτηθεί από χθες επίσης στην ηλεκτρονική έκδοση των ε/φ Υeni Safak, Cumhuriyet, Hurriyet, Taraf, Sozcu, και Zaman χωρίς όμως να δημοσιευτεί στη σημερινή έντυπη έκδοσή τους.
Sozcu: Ο Στρατηγός Ακάρ διανυκτέρευσε σε φρεγάτα
«Μετά την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το Ναύαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά από την κατάληψη των 17 νησιών από τους Έλληνες και μετά την πρόσφατη παρενόχληση των πολεμικών μας πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πήγε στο Αιγαίο.
Ο Aκάρ, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στη Σμύρνη και ενημερώθηκε σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα παρενόχλησης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυραυλικής Αεράμυνας, Στρατηγό Αμπιντίν Ουνάλ. Στη συνέχεια, ο Ακάρ πήγε στη φρεγάτα Γκιόκοβα (Gökova), όπου διανυκτέρευσε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου και το Διοικητή Εφοδιασμού.
Στον απόηχο της κατάληψης των 17 νησιών που ανήκουν στους νομούς Μούγλων, Σμύρνης και Αϊδινίου, η παρουσία του Ακάρ στα νησιά την αμφιλεγόμενη αυτή περίοδο χαρακτηρίστηκε ως “επίδειξη ισχύος”.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο και δημιουργήθηκε ανησυχία με την κατάληψη των νησιών, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση ελλείψει σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση. Σχετικά με τα νησιά που “απέσπασε” ο ελληνικός Στρατός, μερικές πηγές ανέφεραν ότι το
“καθεστώς ιδιοκτησίας των νησιών αυτών είναι αμφισβητήσιμο” και για το λόγο αυτό η Τουρκία δεν αποδέχεται καταστάσεις εισβολής και παραβίασης του εναέριου χώρου».