LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Απριλίου 2016 07:46

Παρέμβαση ΗΠΑ στη “μάχη” Αθήνας – ΔΝΤ

Από την τελετή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο το μήνυμα του Ομπάμα. Τι ειπώθηκε μεταξύ Τσίπρα –Μπάιντεν. "Zήτω η Ελλάς" φώναξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

δεξίωση - Ομπάμα - 25η Μαρτίου - Λευκός Οίκος

Του Θανάση Τσίτσα

Στο ζήτημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην τελευταία φορά που φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο την καθιερωμένη ετήσια τελετή εορτασμού της εθνικής επετείου. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν,  σε ομιλία του μπροστά σε 400 Ελληνοαμερικανούς με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου που εορτάζεται ανελλιπώς από το 1986 στο Λευκό Οίκο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν και είναι δυνατές. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα  σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά ο ελληνικός λαός αντιστέκεται. “Ο ελληνικός λαός έχει περάσει και πιο δύσκολα στο παρελθόν και δείχνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φροντίζοντας πρόσφυγες και σώζοντας ζωές στην θάλασσα. Έχουμε καθημερινά  Έλληνες ήρωες που βοηθούν στο προσφυγικό” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ομπάμα - ομιλία - Έλληνες ομογενείς

Ομπάμα - ομιλία - Έλληνες ομογενείς

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας και κουαρτέτου απάντησε “ ότι δουλεύουμε γι αυτό”.  Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν, με την σειρά του, αναφερόμενος στην 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι “έχει δύσκολες αποφάσεις να πάρει”. Παράλληλα τόνισε ότι “το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και γι΄αυτό μιλάω με την Κριστίν Λαγκάρντ όλη την ώρα…” .

Ομπάμα - ομιλία - Έλληνες ομογενείς

Ομπάμα - ομιλία - Έλληνες ομογενείς

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με Ομπάμα-Μπάιντεν στο περιθώριο της τελετής όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, του έθεσε το ζήτημα  του ΔΝΤ και  των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ομπάμα - ομιλία - Έλληνες ομογενείς

Συνάντηση Χαρίτση με Ομάμα και Μπάιντεν

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χρίστος Παναγόπουλος εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση στη δεξίωση για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Η δεξίωση παρετέθη στο Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για 30η συνεχή χρονιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος  Γέρων Αμερικής Δημήτριος.

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη σημερινή του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας.

Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία των δυο χωρών. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και  ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές και  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

Ο Υφυπουργός Χαρίτσης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η σημαντική αυτή εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Είχα, σήμερα, την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στη λαμπρή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και με τιμώμενο πρόσωπο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής  Δημήτριο για την 195η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχα την ευκαιρία μίας κατ’ ιδίαν, πολύ παραγωγικής συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από πλευράς μου, παρουσίασα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη και αναφέρομαι, βεβαίως, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος που, μετά τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία. Τόνισα στο συνομιλητή μου ότι η κυβέρνηση μας, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα.

Στη συνέχεια, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνω στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο, να εφαρμόσουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο και να απορροφήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)Χθες 22:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που ανέβασε στα social media, μετά την συνάντηση που είχε στο νησί με τον πατέρα του ανήλικου αγοριού

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο