Μαξίμου: Σε δύο εβδομάδες θα αδειάσουν Πειραιάς και Ειδομένη
Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιθήκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει ενστάσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι "53" έλαβαν εξηγήσεις, σήμερα, από τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανέφερε ότι, το νομοσχέδιο δεν είναι η λύση, αλλά εργαλείο για τη λύση.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Τον στόχο αυτόν εξέφρασε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι, «ο Πειραιάς θα αδειάσει σε δύο εβδομάδες».
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Eπίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες στη Γενεύη ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Ι. Μουζάλας, είναι μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής:
"Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.
Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.
Η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτη-μέλη, Τουρκία)."
Διαμαρτυρία στην Ειδομένη
Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για την μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00, στη γέφυρα πριν την Ειδομένη, με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη να εκφράζει, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα το πρωί, την αγανάκτηση που αντικατέστησε την αλληλεγγύη των κατοίκων, καθώς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις καλλιέργειες.
Νωρίτερα, μέσα στον καταυλισμό, δημιουργήθηκε ένταση όταν ΜΚΟ επιχείρησε να αδειάσει ένα φορτηγό ξύλα για τους πρόσφυγες σε χωράφι που ανήκε στον Λάζαρο Ούλη, τον αγρότη που χθες άρχισε να οργώνει το χωράφι του, δίπλα στις σκηνές. Σήμερα, η σύζυγός του έδιωξε από το χωράφι τους την νταλίκα με τα ξύλα, τα οποία ξεφορτώθηκαν τελικά στη μέση του δρόμου απ΄ όπου όρμησαν για να τα πάρουν εκατοντάδες πρόσφυγες.
Το Ποτάμι: Λιγότερες δηλώσεις και περισσότερα έργα
Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το δήθεν Συντονιστικό επιτείνει την πολυαρχία και αυτοεγκλωβίστηκε στη γνωστή ιδεοληπτική ρητορική".
Ταυτόχρονα δηλώνει ότι Το Ποτάμι είναι στη διάθεση των αρμοδίων με σχέδια και ανθρώπους.
"Χρειάζεται προσοχή. Χρειάζονται λιγότερες δηλώσεις και περισσότερα έργα. Και οργανωμένη συστράτευση όσων μπορούν να βοηθήσουν. Χρειάζονται διακριτοί ρόλοι και όχι κρυφτούλι πίσω από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις να μην γίνονται για το θεαθήναι. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί σε ένα υπουργείο που διαρκώς σχεδιάζεται και ενισχύεται αλλά στην πράξη ακόμη δεν υφίσταται.
Δυστυχώς, το λέγαμε από την αρχή: Το δήθεν Συντονιστικό επιτείνει την πολυαρχία και αυτοεγκλωβίστηκε στη γνωστή ιδεοληπτική ρητορική. Η εικονική πραγματικότητα που έχτιζε καταρρέει.
Και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να βοηθηθούν υλικά αλλά κυρίως να πειστούν ότι το κράτος δεν τους πετάει απλώς μια καυτή πατάτα.
Οι συνθήκες "φιλοξενίας" χιλιάδων ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν άμεσα και να μην αφήνουν χώρο σε εικόνες σαν τις χτεσινές.
Το Ποτάμι είναι στη διάθεση των αρμοδίων με σχέδια και ανθρώπους.
Το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά για να εμπλακεί η Ευρώπη χρειάζεται σχέδιο με χρονοδιαγράμματα και κόστη.
Το Ποτάμι έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να αντιληφθούν στην Ευρώπη ότι τα χρήματα ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν δεν συνοδευτούν από την πραγματική εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών στη διαχείριση και απορρόφηση των προσφυγικών ροών", αναφέρει η ανακοίνωση.