LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2016 13:00

Μαξίμου: Σε δύο εβδομάδες θα αδειάσουν Πειραιάς και Ειδομένη

Οι εντάσεις μεταξύ προσφύγων και οι χώροι Φιλοξενίας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Εν μέσω αντιδράσεων η ψήφιση του ν/σ για το προσφυγικό σήμερα. Διαμαρτυρίες στην Ειδομένη.

Μέγαρο Μαξίμου - κτήριο - εξωτερικό

Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιθήκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει ενστάσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι "53" έλαβαν εξηγήσεις, σήμερα, από τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανέφερε ότι, το νομοσχέδιο δεν είναι η λύση, αλλά εργαλείο για τη λύση.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Τον στόχο αυτόν εξέφρασε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι, «ο Πειραιάς θα αδειάσει σε δύο εβδομάδες».

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Eπίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες στη Γενεύη ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Ι. Μουζάλας, είναι μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής:

"Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.

Η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτη-μέλη, Τουρκία)."

Διαμαρτυρία στην Ειδομένη

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για την μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00, στη γέφυρα πριν την Ειδομένη, με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη να εκφράζει, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα το πρωί, την αγανάκτηση που αντικατέστησε την αλληλεγγύη των κατοίκων, καθώς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις καλλιέργειες.

Νωρίτερα, μέσα στον καταυλισμό, δημιουργήθηκε ένταση όταν ΜΚΟ επιχείρησε να αδειάσει ένα φορτηγό ξύλα για τους πρόσφυγες σε χωράφι που ανήκε στον Λάζαρο Ούλη, τον αγρότη που χθες άρχισε να οργώνει το χωράφι του, δίπλα στις σκηνές. Σήμερα, η σύζυγός του έδιωξε από το χωράφι τους την νταλίκα με τα ξύλα, τα οποία ξεφορτώθηκαν τελικά στη μέση του δρόμου απ΄ όπου όρμησαν για να τα πάρουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Το Ποτάμι: Λιγότερες δηλώσεις και περισσότερα έργα

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το δήθεν Συντονιστικό επιτείνει την πολυαρχία και αυτοεγκλωβίστηκε στη γνωστή ιδεοληπτική ρητορική".

Ταυτόχρονα δηλώνει ότι Το Ποτάμι είναι στη διάθεση των αρμοδίων με σχέδια και ανθρώπους.

"Χρειάζεται προσοχή. Χρειάζονται λιγότερες δηλώσεις και περισσότερα έργα. Και οργανωμένη συστράτευση όσων μπορούν να βοηθήσουν. Χρειάζονται διακριτοί ρόλοι και όχι κρυφτούλι πίσω από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις να μην γίνονται για το θεαθήναι. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί σε ένα υπουργείο που διαρκώς σχεδιάζεται και ενισχύεται αλλά στην πράξη ακόμη δεν υφίσταται.

Δυστυχώς, το λέγαμε από την αρχή: Το δήθεν Συντονιστικό επιτείνει την πολυαρχία και αυτοεγκλωβίστηκε στη γνωστή ιδεοληπτική ρητορική. Η εικονική πραγματικότητα που έχτιζε καταρρέει.

Και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να βοηθηθούν υλικά αλλά κυρίως να πειστούν ότι το κράτος δεν τους πετάει απλώς μια καυτή πατάτα.

Οι συνθήκες "φιλοξενίας" χιλιάδων ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν άμεσα και να μην αφήνουν χώρο σε εικόνες σαν τις χτεσινές.

Το Ποτάμι είναι στη διάθεση των αρμοδίων με σχέδια και ανθρώπους.

Το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά για να εμπλακεί η Ευρώπη χρειάζεται σχέδιο με χρονοδιαγράμματα και κόστη.

Το Ποτάμι έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να αντιληφθούν στην Ευρώπη ότι τα χρήματα ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν δεν συνοδευτούν από την πραγματική εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών στη διαχείριση και απορρόφηση των προσφυγικών ροών", αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογέςΣήμερα 07:06 | Ειδήσεις

Αποκάλυψε ότι η πολιτική του φιλοδοξία είναι να κυβερνήσει 2 τετραετίες και χαρακτήρισε «βρώμικο» το πολιτικό σύστημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο