Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό
Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό, το οποίο εισήχθη χθες στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπειγόντως. Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα που σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν θα αρχίσει η μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων, που δεν έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα προς την Τουρκία.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, κυρίως ως προς τη διαδικασία του κατεπειγόντως, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με 53 από τους βουλευτές του να εκφράζουν τη διαφωνία τους μέσω μακροσκελούς ανακοίνωσης. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγήθηκε της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, έγινε ξεκάθαρο ότι, παρά την κριτική και τις ενστάσεις των βουλευτών, το νομοσχέδιο δεν θα καταψηφιστεί. Στη συζήτηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Επιτροπή, εγκρίθηκε επί της αρχής από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι 53 δικαιολογώντας τη στάση τους, σημείωσαν ότι, το νομοσχέδιο διορθώνει μόνο λίγα σημεία τα οποία αφορούν άμεσα στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, στη διάρκεια της ενημέρωσης που τους έγινε από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναδείχτηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, έναντι της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Ιδιαίτερες αντιδράσεις υπήρξαν στο ζήτημα του χρόνου εξέτασης του ασύλου, ο οποίος προσδιορίζεται στις 14 μέρες, για τον οποίο ζητήθηκε να διατηρηθεί ο τρέχων, δηλαδή οι 28 μέρες. Παράλληλες επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για τα κλειστά κέντρα κράτησης. Σε γενικά πλαίσια, οι βουλευτές εξέφρασαν σειρά προβληματισμών και διατύπωσαν πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι ροές, αλλά και γενικότερα στη διαδικασία ασύλου.
Στη μακροσκελή ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τους 53 μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι, η συμφωνία «αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης». Τέλος τα μέλη της τάσης ανακοίνωσαν ότι το προσεχές διάστημα θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα.
Παρά το ότι η έγκριση του νομοσχεδίου, από την κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρείται δεδομένη, η απόφαση της «κίνησης των 53» να επαναφέρουν δημόσια τη διαφωνία που είχε καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και οι ενστάσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
Σε αυτά τα πλαίσια συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Για τον λόγο αυτόν, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέβαλε την προγραμματισμένη του περιοδεία του σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα.