LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2016 17:36

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα “αγκάθια”

Στην σκιά αποκάλυψης ότι η Μέρκελ “έψηνε” προσωρινό Grexit, το Μαξίμου αναζητά στήριξη για Προσφυγικό και διαπραγμάτευση. Τα ραντεβού με τους αγρότες, το Ασφαλιστικό, οι φόροι.

Αλ. Τσίπρας - Κυρ. Μητσοτάκης - ασφαλιστικό - αγρότες - προσφυγικό

Να βρει διεξόδους στον ασφυκτικό κλοιό που για ακόμη μία φορά βρίσκεται η Κυβέρνηση πιεζόμενη όχι μόνο από τους δανειστές, αλλά και από την προσφυγική ροή και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την στάση της Ελλάδας στην διαφύλαξη της ασφάλειας στην Ευρώπη αναζητά η Κυβέρνηση.

Το Μαξίμου, όπως φάνηκε κι από την απάντηση στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα, στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εθνική γραμμή στο Προσφυγικό», επιδιώκει την μέγιστη δυνατή πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για τα «αγκάθια» με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, δηλαδή:

Η Αθήνα επιδιώκει την επιστροφή το ταχύτερο των επικεφαλής του κουαρτέτου, στέλνοντας ωστόσο αντικρουόμενα μηνύματα στους δανειστές, στη σκιά της αποκάλυψης ότι, μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, η Άγκελα Μέρκελ επιχείρησε να πείσει τον Φρανσουά Ολάντ για «προσωρινό Grexit».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκφράζει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της νέας ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό – η οποία προβλέπει περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, αλλά και σε κύριες συντάξεις μέσω των πλαφόν - την ώρα όμως που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάλλει κατά του ΔΝΤ. 

“Αυστηρά” μηνύματα Τσακαλώτου στο ΔΝΤ

Με μια ασυνήθιστα «οξεία» για τον δημόσιο λόγο του δήλωση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Real News, έστειλε σαφή μηνύματα προς την Ουάσινγκτον και τον Ποουλ Τομσεν, ότι «το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την πίεση του ΔΝΤ για δημοσιονομικά μέτρα και σκληρές αποφάσεις στο Ασφαλιστικό, «η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. Δεν μπορεί να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, όταν η οικονομία και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις ούτε μπορούμε να κόψουμε τις τρέχουσες συντάξεις όταν έχουν υποστεί τόσες περικοπές τα τελευταία χρόνια και συμβάλλουν τόσο στο γενικότερο οικογενειακό εισόδημα», συμπληρώνοντας ότι η αλληλεγγύη που έχει δείξει η χώρα στο Προσφυγικό  «πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλεί περεταίρω προβλήματα».

Σημαντικά πιο ήπιος έναντι του Ταμείου, που φέρνει και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στο ελληνικό προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Αισιοδοξία Κατρούγκαλου για συμφωνία-αξιολόγηση

Όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Εργασίας συνέδεσε την πορεία της διαπραγμάτευσης με το Προσφυγικό, εκφράζοντας σιγουριά ότι θα καταλήξει σύντομα και αίσια η διαβούλευση με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση». 

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους των αγροτών που θα βρεθούν στο Μαξίμου, θα επέλθει συμφωνία και θα κλείσει αυτό το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων, εκτιμώντας ακόμη ότι «θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από τις 27 Μαρτίου (σημ: Πάσχα των Καθολικών).

Νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα

Καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας θα παίξει η συναίνεση των δανειστών στις παραμέτρους της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό. Η Αθήνα περιμένει την απόκριση των επικεφαλής των κλιμακίων στην νέα ελληνική πρόταση σε ότι αφορά την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές επικουρικών συντάξεων οριζόντια κατά 5% ή κλιμακωτά, με μείωση ως και 20%, στις επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ και άνω.

Προβλέπει ακόμη σημαντική μείωση στα εφάπαξ και τα μερίσματα, αλλά και νέο, χαμηλότερο πλαφόν ότι αφορά την ανώτερη κύρια σύνταξη, το «ταβάνι» της οποίας αναμένεται να οριστεί στα 2.000 ευρώ, καθώς και νέο πλαφόν στο άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων, στις 2.500 ευρώ. Τα νέα όρια αναμένεται να φέρουν για αρκετούς, ιδίως όσους δικαιούνται πολλών συντάξεων, μείωση στις τελικές αποδοχές τους. 

Τι φέρνει το νέο φορολογικό

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η Κυβέρνηση αναζητά συναίνεση και σε ότι αφορά τις αλλαγές στο Φορολογικό, που το κουαρτέτο έχει συνδέσει με το Ασφαλιστικό και έχει θέσει ως «προαπαιτούμενα» για την πρώτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προωθεί αλλαγές στα κλιμάκια της έκτακτης εισφοράς, με τον ανώτερο συντελεστή να φθάνει το 10% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ τροποποιήσεις έρχονται και σε ότι αφορά τον Φόρο Ακινήτων που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ, μετά και τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, αλλά και στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιδίωξης για ελάφρυνση των ιδιοκτητών μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. 

Επί τάπητος βρίσκονται σενάρια και για αλλαγές σε συντελεστές που αφορούν την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ με νέες δηλώσεις του ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ζητά νέα πίστωση χρόνου από τους πολίτες για τις αποδείξεις, πεδίο όπου επικρατεί σύγχυση και ασάφεια.

“Έψηνε” προσωρινό Grexit η Μέρκελ

Όλα αυτά στην σκιά των αποκαλύψεων που μοιάζουν μεν μακρινές, όχι μόνο χρονικά, αλλά και ουσιαστικά, βάσει του κλίματος στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, έχουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, το βράδυ της 6ης Ιουλίου, μόλις μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και την επικράτηση του «όχι», η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να πείσει  - ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα - τον Φρανσουά Ολάντ, να συμφωνήσει για «προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», βάσει ενός σχεδίου που είχε κάνει σημαία την ίδια περίοδο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Όλα αυτά, όπως γράφει η εφημερίδα, καθώς οι δύο ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεδιάσκεψη που είχαν δέκα ημέρες νωρίτερα, ότι αν ο ίδιος στηρίξει το «όχι» κι επικρατήσει το «όχι» θα είναι σαν να «συμβάλει» στην αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των ΕυρωεκλογώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα''. 

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο