Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το παράλληλο πρόγραμμα
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το παράλληλο πρόγραμμα. «Ναι» είπαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ, της Ένωση Κεντρώων και της Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα και τις τροπολογίες του. Ορισμένα από τα άρθρα του παράλληλου προγράμματος στήριξαν με την ψήφο τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί η παρέμβαση αυτή και απάντησε στον αντίλογο της ΝΔ, ότι είχε ρυθμίσει, με δύο υπουργικές αποφάσεις το 2014, το ζήτημα της ασφάλισης των πολιτών, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.
«Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη, γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για τη νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στην εφορία» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Επανερχόμενος στο θέμα του εγγράφου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, και σύμφωνα με το οποίο καλούνταν οι ανασφάλιστοι πολίτες να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία τους - και το οποίο αμφισβήτησε ο Κ. Μητσοτάκης -, ο υπουργός Υγείας είπε πως το κείμενο αυτό υπάρχει αναρτημένο στην ενεργή ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ και αντίστοιχό του είναι αναρτημένο σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.