Μάρδας: Ζημιά στην οικονομία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στα μέσα της δεκαετίας του '90 παρομοίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναφερόμενος στο κόστος για την ελληνική οικονομία.
Όπως είπε το κόστος των μπλόκων που τότε διήρκησαν 58 ημέρες, είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές, με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν ανακάμψουν, μετά από 2-3 χρόνια.
«Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δεν μπορούν να αγνοηθούν» είπε ο υφυπουργός, μιλώντας στο Mega.
Σημείωσε ότι η λήξη των κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος καθώς όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει, σταματάει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές.
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θέλει τον διάλογο, κάποιοι ωστόσο δεν την θέλουν, φοβίζοντας τους υπόλοιπους.
Συμπλήρωσε ότι τα αιτήματα των αγροτών θα κατατεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει υποχωρήσεις όταν δεν γνωρίζει τις θέσεις της απέναντι πλευράς.
Κατά τον κ. Μάρδα το νομοσχέδιο θα στηριχθεί από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα εφόσον υπάρξει διάλογος και βελτιώσεις.
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, ανέφερε ότι «το κλείσιμο των συνόρων δεν σημαίνει και έξοδο από την ΕΕ, τα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα της ΕΕ όσα σενάρια και να οικοδομούνται στο μυαλό κάποιων».
«Δεν είναι εύκολη υπόθεση η έξοδος από τη Σένγκεν ούτε υφίσταται η διαδικασία εξ όσων γνωρίζουμε» επέμεινε, ενώ διευκρίνισε ότι το οποίο κόστος του μεταναστευτικού το επωμίζεται η ΕΕ στο σύνολο της.
Επίσης, όπως είπε επικαλούμενος στοιχεία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί. Σημείωσε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των τουριστών είναι αυξητικός.