LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2016 08:57

Βαρουφάκης: Απέτυχα, αλλά τις τράπεζες τις έκλεισε η Τρόικα

Η Κυβέρνηση συνθηκολόγησε και «παραδόθηκε» σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει.

Γ. Βαρουφάκης - Γερμανία - ίδρυση κινήματος

Στην τρόικα απέδωσε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση της Κίνησης για την Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) χθες το βράδυ στο Βερολίνο.

«Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι ο ίδιος απέτυχε ως υπουργός Οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει.

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, o οποίος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τον μισθό του.

 «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση - είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις.

Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επισκέφθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, "είτε θα δεχτείτε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα όπως είναι, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας". Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και δήλωσε υπερήφανος που του είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί.

«Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή άκαρδοι, απρόσωποι γραφειοκράτες που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ότι αφορά τα συμφέροντα των ίδιων των εθνών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν έλεγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, αλλά προτείνω να δείτε την πραγματική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γ. Βαρουφάκης - Γερμανία - ίδρυση κινήματος

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης παρουσίασης του DiEM25 που προηγήθηκε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της Volksbuehne, πλαισιώθηκε μεταξύ άλλων από την Συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γκεζίνε Σβαν, το μέλος του ΔΣ του συνδικάτου IG Metall Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν, την βουλευτή των Βρετανών Πρασίνων Καρολάιν Λούκας, τον ευρωβουλευτή των Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, τον μουσικό παραγωγό Μπράιαν Ένο και τον Κροάτη φιλόσοφο Σρέτσκο Χόρβατ, ενώ έγινε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση με τον εμπνευστή των Wikilieaks Τζούλιαν Ασάνζ και μεταδόθηκαν μηνύματα του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ και της Δημάρχου της Βαρκελώνης 'Αντα Κολάου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους της Κίνησης, κυρίως σε ότι αφορά τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, με το αίτημα για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Eurogroup, του Ecofin, της ΕΚΤ κλπ. και για δημοσιοποίηση των πρακτικών, διαφορετικά «θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτοί που -ας πούμε- τους ψηφίζουν και τους πληρώνουν δεν πρέπει να γνωρίζουν τι μέσα χρησιμοποιούνται και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται».

 Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων στόχων αναφέρθηκε η παρουσίαση λεπτομερούς πρότασης πολιτικής για την σταθεροποίηση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, των επενδύσεων κλπ, ενώ στους μακροπρόθεσμους περιλαμβάνεται ο διάλογος για μια αυθεντική ευρωπαϊκή δημοκρατία και για την μορφή των θεσμών.

«Θεωρούμε τα εθνικά κόμματα παρωχημένα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε επανειλημμένα ότι βασικό σημείο αναφοράς του DiEM25 είναι η διαφάνεια, ενώ εξήγησε ότι μπορεί ο ίδιος να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, αλλά η Κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες, ακόμη και στους φιλελεύθερους. «Το ουτοπικό μας κίνημα είναι η μόνη απάντηση στη δυστοπική Ευρώπη που ξεδιπλώνεται μπροστά μας» σημείωσε και κάλεσε το κοινό, «απόψε να γιορτάσουμε, αλλά από αύριο να συνταράξουμε την Ευρώπη - απαλά, φιλεύσπλαχνα, αλλά σταθερά».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)08:16Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης08:10Τροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε από γέφυρα07:57Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ07:44Εορτολόγιο - 2 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:30Βραζιλία: Νεογέννητο μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)07:17Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)07:03Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις, η διορία και το αίτημα για παράταση06:50Ρεκόρ - Γερουσία: Ο Κόρι Μπούκερ μιλούσε επί 25 ώρες κατά του Τραμπ! (βίντεο)06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη06:22Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη - Που θα είναι τοπικά ισχυρές06:09FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο